2024. április 24., szerda

Az elvándorlás megfékezéséért

A szabadkai Rotary Club humanitárius akciója bevételét fiatalok ösztöndíjazására fordítja

A szabadkai Rotary Club az idén is részt vesz a palicsi Szüreti Napokon, amely a mozgalom egyik legnagyobb megmozdulása ebben a térségben. A klub tagjai a Női strandnál, a part mellett lesznek megtalálhatóak, akciójuk keretében pedig pljeskavicát és sült kolbászt készítenek.

A Palicsi Szüreti Napokon a Rotarysok akciója mindig sikeres volt (Fotó:  Molnár Edvárd)

A Palicsi Szüreti Napokon a Rotarysok akciója mindig sikeres volt (Fotó: Molnár Edvárd)

Az eladásból befolyó pénzt középiskolások és egyetemi hallgatók ösztöndíjazására fordítják majd.

Dudás Gábor, a szabadkai Rotary Club elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a Rotary azért tartja ezt nagyon fontosnak, mert úgy érzik, senki se törődik azokkal az emberekkel, akik elvándorlás helyett itt maradtak, ezért ők szeretnének odafigyelni mindazokra, akik itthon szeretnének boldogulni és alkotni.

– Ez a törekvésünk a szabadkai polgármesternél is kedvező fogadtatásra talált, aki bejelentette, hogy tiszteletét teszi rendezvényünkön, és lehetőség szerint részt is vállal benne – mondta.

A tervek szerint a klub aktivistái a szombati nap folyamán 4000-5000 adag ételt készítenek majd el. Tavaly az így befolyt pénzből négy fiatal részére tudtak ösztöndíjat biztosítani, két középiskolás és két egyetemista tanulmányait könnyítették meg ily módon.

A Rotary Club tagjai úgy gondolják, ha mindenki lehetőségeihez mérten segítene a fiatalok motiválásában, csökkenhetne az agyelvándorlás.

– Abban bízunk, hogy az idén nagyobb bevételt tudunk megvalósítani és több ösztöndíjat biztosítani. Szeretnénk egy családias légkört biztosítani Palicson, bízunk abban, hogy az időjárás is kedvez majd az akciónak – tette hozzá Dudás Gábor.

Nikola Matković,a szabadkai klub korábbi elnöke elmondta, a palicsi Szüreti Napok a legnagyobb rendezvényük, itt tudják a legtöbb pénzt összegyűjteni, a pénzt pedig egy konkrét terv alapján osztják szét.

Ezeket az ösztöndíjakat 5 éve osztják ki, és a tavalyi évvel bezárólag sikerült nekik egy teljes generációt végigkísérni, vagyis az egyetemi hallgatók tanulmányait végig ösztöndíjazni, onnantól, hogy azok gólyák lettek, a diploma megszerzéséig. Mint Matković kiemelte, kiemelkedően tehetséges fiatalokon segítenek, akik 9,9-es átlaggal fejezték egyetemi tanulmányaikat, de hozzájuk hasonlóan a középiskolás diákok támogatását is fontosnak tartják.

– Fontos, hogy a tehetséges fiatalokat itt tartsuk, ehhez az kell, hogy érezzék, hogy a közösség odafigyel rájuk, törődik velük – tette hozzá, kiemelve, hogy az ösztöndíjak elnyerésének kritériumai nyilvánosak. Minden évben nagy a túljelentkezés, a négy odaítélendő ösztöndíjra 100 körüli számú jelentkezés fut be. A pályázatokat szeptember végén, október elején írják ki.

A Rotary Club akciója jövő szombaton 10–17 óráig tart majd.