2024. március 29., péntek

Következik a Pin-villa?

Nagybecskerek főutcáján, augusztus végén lebontották a Filkovics-féle házat, mert veszélyeztette a járókelők testi épségét. A városközpontban még néhány ilyen épület van. Közéjük sorolható a Pin-féle villa is, amelynek pusztulása a város újabb kori zuhanásának jelképe.

Sorsára hagyva (Fotó: Kecskés István)

Sorsára hagyva (Fotó: Kecskés István)

Nézve az épület jelenlegi állapotát (már a tetőzet kezd beszakadozni) félő, hogy a város egyik szimbóluma nem bírja ki a soron következő telet és majd le kell bontani. Pedig sokak szerint a város egyik legszebb épülete lehetne.

A villát Leon Stegenwald építtette 1894-ben. Ez az idő volt Nagybecskerek fejlődésének egyik legmozgalmasabb időszaka. A szakemberek az épületet a romantizmus és az akkor feljövőben levő szecessziós irányzat keverékébe sorolják. Két évvel a felépítése után Dániel Ferenc vette meg, és sokáig Dániel-villaként volt ismert. Ma, a Pin családról, Pin-villaként emlegetik. Paja Pin földmérő 1928-ban lett a villa (ötödik) tulajdonosa. Az új tulajdonos már akkor jelentős összeget fordított az épület felújítására és a családi élet szükségeihez való átépítésére. Feleségével, Agnicával, fiával Stipával, valamint lányaival, Verával és Zorkával 1943-ig éltek a villában, amikor is a németek kiköltöztették őket. Az épületbe a vámhatósági igazgatóság került. A második világháború után egy ideig az állambiztonság használta, majd pedig a tüdőkórház rendelője volt.

Az épület a Nagybecskereket átszelő főút megépítése óta áll gazdátlanul. Jelenleg a Városrendezési Igazgatóság rendelkezik, illetve rendelkezne felette. Jobban mondva senki. A művészek egy csoportja néhány évvel ezelőtt szimbolikusan megnyitotta benne a Pusztulás múzeumát, nyilván üzenni próbálva az illetékeseknek. De az akkori – a mostaninál valamivel jobb – időkben sem tettek semmit az épület megmentése érdekében. Így aztán a napokban megjelent üzenetnek sem lesz foganata. Legfőbb egyik-másik járókelő megdicséri a vászon kitűzőjének bátorságát, aki fel mert menni az épület emeletére.