2024. április 24., szerda

A zsidó kultúra ünnepe

Zsidó lélek címmel budapesti kántorok tartottak hangversenyt a szabadkai városháza dísztermében

A közönség álló tapssal ünnepelte a budapesti kántorok koncertjét, amely Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának és a Szabadkai Zsidó Hitközség Szervezésében jött létre. A Zsidó lélek című hangverseny a Szabadkán zajló első Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál és az IHRA nemzetközi holokauszt megemlékezési programjában kapott helyett. Magyarország ez év márciusában vette át az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) soros elnökségét. A hangverseny alkalmával a közönséget Dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja köszöntötte:

– Ez a második rendezvényünk, és sor kerül még egyre elnökségünk utolsó napjaiban, reményeink szerint a jelenleg felújítás alatt álló zsinagógában. Az IHRA 15 éves fennállása alatt, Magyarország 2006 után másodszor kapta meg az elnökség jogát, és ennek megfelelően az emlékezésből illően igyekszik kivenni részét. A kormány határozata alapján 2014 Magyarországon az emlékezés éve volt, 70 éve annak, hogy megkezdődött a magyarlakta területekről a zsidóság deportálása. Ennek jegyében több előadást szerveztek szerte a világban a mi külképviseleteink is, a magyar kormányzat pedig pénzbeli támogatással is jó szándékát mutatja ki. Magyarországon három, a határon túl pedig a szabadkai zsinagógára fordított pénzösszegeket, utóbbi belső felújítására 1,6 millió eurót – hallottuk a főkonzultól.

Az egybegyűlteket Maglai Jenő, Szabadka polgármestere is üdvözölte:

– Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál révén egy újabb kulturális színfolttal lett gazdagabb városunk. Igény és szükség mutatkozik erre a fesztiválra, a zsidóságnak a kulturális folytonosság fenntartása céljából, a zsidó kultúra megismerésével pedig az együttélés új tartalmakkal gazdagodik és erősödik közösségünkben. A fesztivál ünnep, a kultúra ünnepe, amikor előadó és közönség egymásra talál. A költészet, a zene, az ének által, az új értékek befogadásával többek, gazdagabbak és nyitottabbak leszünk. Fontos, hogy ezek az értékek tartósan beépüljenek mindannyiunkba, a köztudatba, mert közösen eredményesebben építkezhetünk – emelte ki ünnepi beszédében a polgármester.

A fesztivál jelentőségéről és céljairól szólt Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára is:

– A Szabadkán jelentkező igényt próbáljuk kielégíteni ezzel a fesztivállal. A zsidók ugyan 1944 óta hiányoznak, de a kultúrájuk nyoma jelen van, erről minden évben meg kell emlékezni. A kántorkoncert címe Zsidó lélek. A zsidó hagyomány szerint a lélek az erekben, a vérben lakozik, a vér megújítója, erőt adója pedig a szív. Egy jiddis közmondás szerint, az emberi szív olyan határtalanul mély, mint egy feneketlen tenger – hallottuk Kovács Róberttől.

A hangverseny felkonferálója dr. Róna Tamás, az alföldi régió vezető rabbija volt, aki egy különleges ősi zeneszerszámot, a sófárt is bemutatta:

– Ezekben a napokban, a zsidó újévet megelőző egész hónapban, mindennap felcsendül a sófár hangja, amely 5775 éven át közösségeink fájdalmát, örömét, szeretetét és bánatát fejezte ki. Nem tartalmaz sípot, néha megmakacsolja magát – mondta, és miután mégis sikerült megfújni a sófárt, kezdetét vette a hangverseny, amely során Budai Miklós, Raáb Gábor, Fellegi Balázs, Székelyhidi Hajnal, Zucker Immánuel és Nógrádi Gergely léptek fel. Zongorán közreműködött Neumark Zoltán zongoraművész.