2024. április 18., csütörtök

Ajvárfesztivál Deszken

Immáron 5. alkalommal rendezik meg szeptember 12-én, szombaton az Ajvárfesztivált Deszken, amely egy határon átnyúló projekt kiegészítő programjaként indult útjára, mára azonban az ország számos pontjáról, sőt még külföldről is látogatják a már különálló rendezvényt. A kulináris élményeken túl hagyományőrző és kulturális kavalkáddal is színesítik a szombati napot, ahol görög, szerb, bolgár, horvát és természetesen magyar fellépőkkel is találkozhatunk.

Brczán Krisztofor, Deszk alpolgármestere és egyben a rendezvény szervezője elmondta, különlegességnek számít a Dél-Szerbiából érkező fúvós zenekar. A kulturális kiállításoknak és eseményeknek egy valódi kézműves utca ad otthont, ahol a helyi termelők és kézművesek kínálják portékájukat. Minden évben egy-egy témát választanak, amely kiemelt szerepet kap a fesztiválon: idén ez a téma a gyapjú. A rendezvény látogatói tehát megismerhetik a birka nyírásától egészen a gyapjú szövéséig tartó folyamatot, sőt még a hódmezővásárhelyi hímzéseket is megcsodálhatják. Természetesen egy ajvárfesztivál mit sem ér ajvárfőző verseny nélkül, így csaknem 20 csapat mérheti össze gasztronómiai tudását, de lesz még erőspaprika-evő verseny, különböző gyermekprogramok, kukoricapuska-készítés és traktorsimogató. A rendezvényt a szabadidőparkban tartják, ahol 1000 négyzetméteres sátor várja a vendégeket, így az eső sem jelent gondot.

Az idei újdonság a Balkán terasz, ahol valódi világutazók módjára a vendégek megkóstolhatják a török kávét, a baklavát, a gibanicát és a balkáni borokat. A fellépők között ott lesz Békéscsabáról a Balkán együttes, a szegedi görög közösség táncegyüttese, Mohácsról a Sokácz együttes, Pomáz mellől egy szerb együttes és a Bánát egyesület. A szervezők körülbelül 2000 főt várnak az ajvárfesztiválra. Budapestről a főzni vágyók buszt is szerveztek, hogy részt vegyenek a főzőversenyen.