2024. március 29., péntek

Iohannis: Románia ellenzi a kötelező befogadási kvótákat

Románia elégedetlen azzal a „bürokratikus” megoldással, amelyet az Európai Bizottság elnöke javasolt a migrációs válságra, és továbbra is elutasítja a kötelező befogadási kvótákat – jelentette ki tegnap Klaus Iohannis.

A román államfő bírálta az Európai Bizottságot (EB), amiért a tagországok megkérdezése nélkül tett közzé „kötelezőnek szánt” kvótákat, vagyis olyan részleteket közölt a különböző tagországoknak szánt menekültek számáról, amelyekre megítélése szerint „ebben a szakaszban nem lett volna szükség”.

Arra a kérdésre, hogy azt kívánja-e ezzel megüzenni: Románia semmiképpen nem hajlandó 1785 menedékkérőnél többet befogadni (amennyit júliusban felajánlott), Iohannis azt mondta: nem puszta számokról van szó. „Nem alkatrészekről beszélünk, amelyeket meg kell számolni, hanem emberekről, az Európába érkező bevándorlókról” – jegyezte meg. Rámutatott: Románia kinyilvánította már szolidaritását, felajánlotta, hogy lehetőségeihez mérten viszonylag nagyszámú menekültet befogad, de nem tartja megoldásnak, hogy „bürokratikus módon kiszámított kötelező kvóták alapján, könyvelői stílusban” osszák szét a menedékkérőket.

Hozzátette: az unió igazságügyi és belügyminisztereinek hétfői rendkívüli tanácskozásán Romániát a belügyi tárcát is vezető Gabriel Oprea fogja képviselni, azzal a mandátummal, hogy ne támogassa bizottság a kötelező kvótákra vonatkozó javaslatát.

Romániának, a júliusban vállalt 1785 menedékkérő mellett 4646 Európába érkezett bevándorlóról kellene gondoskodnia.