2024. április 25., csütörtök
Illegális bevándorlás

Folyamatosan szállítják el a migránsokat a röszkei gyűjtőpontról

Folyamatosan szállította el a rendőrség buszokkal a zöldhatáron keresztül érkező migránsokat tegnap délelőttől a röszkei gyűjtőpontról. Az út menti tábornál kora délelőtt hat busz várakozott, hogy a rendőrök megtöltsék a kisebb-nagyobb csoportokban érkező emberekkel. Reggel 8 és 9 között mintegy kétszáz ember léphette át a határt a Horgos–Szeged vasútvonal mentén, ahol a sínpálya miatt nem épült gyorstelepítésű drótakadály. A migránsok közül sokan az újságíróktól próbálták megtudni, milyen eljárás vár rájuk.

A régi 5-ös út mentén több csoportban határsértők tartottak Szeged felé, egy részük a drótakadály alatt átmászva juthatott át a zöldhatáron, másik felük pedig a gyűjtőpontot megkerülve igyekszik eljutni az ország belsejébe. Többségüket összegyűjtik a határ és a város között cirkáló rendőrségi mikrobuszok. Az egyenruhások a határsértők mellett az embercsempészeket is igyekeznek kiszűrni, elsősorban – az utóbbi időben a szállítók kedvelt járművévé vált – a sötétített ablakú egyterűeket ellenőrzik.

A gyűjtőpontnál több segélyszervezet is dolgozik, köztük a Katolikus Karitász, akik orvosi sátrukban az éjszaka csaknem száz embert – köztük kisgyermekeket és várandós nőket – láttak el főként végtagsérülésekkel és megfázásos tünetekkel. A táborban a migránsok enni- és innivalót kapnak, amikor pedig eleredt az eső, német civilek egyszer használatos esőkabátokat osztottak az embereknek.

Röszke határában egészségügyi ellátást nyújt a bevándorlóknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. Orvosi sátrat állítottak fel, a helyszínen van a mentőszolgálatuk rohamkocsija, valamint a hajléktalanellátásban használt teajárat is, utóbbi szendvicset és forró teát vitt a migránsoknak.

A kitelepített máltai rendelőnél már nyitás előtt sor alakult ki, köhögő gyerekeket, lázas betegeket vittek oda, és terhes kismama is volt az eddig ellátottak között. Előfordult egy-két súlyosabb eset is, amikor a helyszíni ellátás nem volt elég, ezeket a betegeket a szegedi kórházba vitték.

 Kedden tárgyal a kormány a válsághelyzet kihirdetéséről

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet keddi ülésén dönt erről – mondta Lázár János tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy a nemzetbiztonsági kabinet kap olyan jelzéseket, hogy erősödik a térségben a szervezett bűnözői körök tevékenysége, és a terrorveszély lehetősége is nő Magyarországon. Egy kérdésre azt is mondta, hogy szeptember 15-éig el kell készülnie a határzárnak Röszkénél, a vasúti sínen is.

 Garázdaság miatt felelhet a migránsokat bántalmazó operatőr

A Szegedi Járási Ügyészség garázdaság vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el azzal az operatőrrel szemben, aki szerdán több menekültet bántalmazott a röszkei gyűjtőpontnál – tájékoztatott a Csongrád megyei főügyészhelyettes, közölve, a főügyészségre érkezett feljelentés szerint a helyszínen forgató egyik tévé operatőrnője több menekültet bántalmazott, köztük gyermeket is.

A járási ügyészség tegnap garázdaság vétsége gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amelyet a Szegedi Rendőrkapitányság folytat le fokozott ügyészségi felügyelet mellett. A nyomozás során a hatóság vizsgálja azt is, megállapítható-e a garázdaságnál súlyosabban minősülő bűncselekmény is.

A keddi eset után a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért közleményben tudatta, hogy feljelentést tesznek, mert László Petra, az N1TV operatőre elgáncsolt egy gyerekével a kezében futó édesapát, és erőből megrúgott egy kislányt a röszkei rendőrségi gyűjtőpontnál. Az N1TV aznap este közleményt adott ki, miszerint: „Az N1TV munkatársa a mai napon elfogadhatatlanul viselkedett a röszkei gyűjtőpontnál. Az operatőr munkaviszonyát, rendkívüli felmondással megszüntettük.”

Meghalt az 5-ös úton elgázolt határsértő

Meghalt az a férfi, akit két társával együtt elsodort egy autó tegnapra virradóra a régi 5-ös úton, Szeged-Szentmihály közelében. A három – magát szíriainak valló – határsértő szerda éjfél előtt a régi 5-ös úton Szeged felé gyalogolt, amikor a 178-as kilométer közelében elsodorta őket egy autó.

Az egyik sérült a kórházban meghalt, két társát súlyos sérülésekkel kezelik. A rendőrség büntetőeljárás keretében tisztázza a baleset körülményeit és a felelősség kérdését.

 Simicskó: Példát szeretnénk mutatni Európának

Magyarország példát szeretne mutatni Európának, hogy teljesíti a schengeni szabályokat, és nemcsak a magyar emberek biztonságát védi, hanem az európaiakét is – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A frissen kinevezett miniszter arról beszélt, legfontosabb feladata a műszaki határzár építésének felgyorsítása, mert az hatékony eszköz lehet a tömeges illegális bevándorlással szemben, hiszen a kijelölt határátkelők felé tereli a bevándorlókat. Jelezte: azon lesz, hogy a határzár mielőbb megépüljön.

Hozzátette: „Az EU is keresi még a hatékony megoldást az illegális bevándorlásra, de úgy látja, nem tudja még a saját maga által kitűzött határidőket, célokat sem teljesíteni. Mi szeretnénk ezen változtatni, és olyan példát mutatni Európának, amellyel mi teljesítjük a schengeni szabályokat, és adott esetben nyilván nemcsak a magyar emberek biztonságát védjük ilyen módon, hanem Európa biztonságát is, mint oly sokszor a történelem folyamán” – mondta, hangsúlyozva: nem kvótákról kell beszélni, hanem meg kell állítani az Európába özönlő tömeget, és erre kell a határzár.

Simicskó arra is utalt, hogy a honvédség katonái számos helyszínen, például a Balkánon és Afganisztánban kiválóan helytálltak belső viták, anarchiák kezelésében, de itthon ezt a tudásukat nem tudják megmutatni. Mint mondta, ilyen válsághelyzetben, mint amiben most van Magyarország, nem lehet megtenni, hogy a katonákat laktanyákba zárják, ezért a katonaságot is be kell vonni a helyzet kezelésébe, fel kell készíteni arra, hogy segítsék a rendőrség munkáját.

 Kósa: Európa nem fogadhat be mindenkit

Európának ki kell jelentenie, hogy nem tudunk mindenkit befogadni – fogalmazott Kósa Lajos (Fidesz), az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

„Nem fog menni, hogy Közép-Ázsiából és Észak-Afrikából akárcsak a lakosság 10–21 százaléka ide fog költözni; ez 200 millió ember, a bevándorlók folyamatosan jönnek, több mint ötmillió van minden pillanatban úton, és nem fogy a tömeg utánpótlása” – mondta, hozzátéve, a problémát a gyökerénél kell kezelni, a többségükben nem háborús övezetekből érkező emberek helyben maradását támogató programokat finanszírozó alapokat létrehozva, valamint felszámolva az embercsempészbandákat.

Kósa kijelentette: szeretnék felhívni az EU figyelmét arra, hogy a jelenleg javasolt megoldás, „amint az a Juncker-féle beszédből kiderült, a semminek a semmije; most 160 ezer emberről beszélnek, több jött át csak a magyar határon”.

 Mintegy hatszázezer dolláros hozzájárulás az ökumenikus segélyprogramhoz

Mintegy 600 ezer dollár értékű nemzetközi összefogással folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet menekültügyi programja, amelynek részeként információs és krízispontot hoznak létre Röszkén. Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója elmondta: az átfogó nemzetközi segélyprogram összértéke jelenleg 580 ezer dollár. Az akció mögött a világszerte több mint 120 segélyszervezetet tömörítő, genfi székhelyű ACT Alliance segélyszervezeti szövetség áll.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszönetet mondott a keresztény szellemiségű segítségért a szervezetnek és hangsúlyozta: összeurópai problémával állunk szemben, ezért annak megoldása összeurópai feladat, és nagy szükség van mind a kormányok, mind a segélyszervezetek összefogására.