2024. április 25., csütörtök

Ingyen osztották a paradicsomlevet

Lukácsfalva a Kisboldogasszony napjához legközelebb eső vasárnap ünnepli a falu napját. Akkor van a hagyományos búcsú, és újabban, azaz immár 11 éve, paradicsomnapot is szerveznek. Az idén is így volt...

– A paradicsomnap ismétlődő rendezvény, amelyet 2005 óta folyamatosan megrendeznek, célja a kertészmesterség és a zöldségtermékek népszerűsítése, különösen a paradicsomfajták jó ízének megőrzése. A rendezvény a turizmus fejlesztéséhez is hozzájárul, és nem utolsósorban a nyári idényt is meghosszabbítja, mivel a paradicsom keresett a piacokon szeptemberben és októberben is – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a rendezvényt vasárnap délelőtt Balanyi Sándor, a Fehértó hagyományápoló és környezetvédő egyesület elnöke, akit nemcsak a faluban, hanem más településeken is biokertészként ismernek.

A díjazottakat serleggel jutalmazták (Ótos András felvétele)

A díjazottakat serleggel jutalmazták (Ótos András felvétele)

– Az idei paradicsomnap jó alkalom arra, hogy a térség zöldségtermelői találkozzanak, megmérettessék tudásukat, új ismeretségek alakuljanak ki, és abban is reménykedünk, hogy sikerül közös üzleti terveket szőni a hazai és a határon túli partnerekkel. Hisszük, hogy Lukácsfalva még sokáig a kertészek találkozóhelye lesz, és évente visszatérnek hozzánk a kedves versenyzők és paradicsomkedvelők – mondta Balanyi.

A paradicsomnapok azért is fontosak, mert Lukácsfalvára rendszerint ellátogatnak a vendégek külföldről is, pontosabban azokból a helységekből, melyekkel a falu testvértelepülési kapcsolatokat ápol. Hat Kárpát-medencei település kapcsolódott be az Egymással-egymásért nevű mottóval tevékenykedő egyesületbe. Magyarországról Berekfürdő, Zalakomár, a Felvidékről Krasznahorkaváraalja, Kárpátaljáról Tiszapéterfalva, Erdélyből Csíkszentkirály. Molnár János, Berekfürdő polgármestere is eljött a rendezvényre. Elmondta, hogy először jár a Délvidéken. Hozzáfűzte, hogy a testvértelepülési kapcsolatok kiépítése 2004 decembere, azaz az akkor megtartott népszavazás után kezdődött. Szégyenletes népszavazásnak nevezte a 2004 decemberében megtartottat, és ahogy megjegyezte, minden rosszban van valami jó is, hisz akkor tudatosult bennük az, hogy egymásról gondoskodnunk kell, és egymásra oda kell figyelnünk. Mint elmondta, lelkileg nagyon fontosak ezek a kapcsolatok, ezért szeretnék őket bővíteni. Egyébként megtudtuk azt is, hogy Berekfürdő Debrecen és Szolnok között félúton van, Karcag mellett. A mintegy 1200 lakosa főként turizmusból él, a falu közelében található, gyógyhatású melegvízforrásoknak köszönhetően. Trianon után ugyanis az ország energiahiánnyal küzdött, akkor kutakat fúrtak, kőolajat, földgázt kerestek, amit nem találtak, de meleg vizet igen.

A rendezvényen az idén is, akárcsak a korábbi években, a paradicsomtermelők, kertészek, ügyes háziasszonyok három kategóriában mérhették össze tudásukat, azaz versenyezhettek: a friss paradicsomot, a főtt paradicsomlét és a legnagyobb paradicsomot osztályozta a zsűri.

A rendezvény szervezői gyakorlatiasak. Balanyi Sándor ezt így foglalta össze: „Ma számos háziasszony főtt paradicsomát kóstolgathatja a zsűri. Véljük, hogy ezeknek a recepteknek értéke van, a házilag készített paradicsomlé, befőttek, lekvárok és hasonló termékek minél hamarabb legálisan eljutnak a boltokba és a piacokra. A törvényhozásban ugyanis már túl sokáig napirenden van ez a téma, és semmi nem történik.”

Természetesen egy ilyen fontos rendezvény egy kis falu számára nagy feladat, szponzorok nélkül elképzelhetetlen megszervezése. Az idei paradicsomnapokat támogatta Nagybecskerek város önkormányzata, a tartományi nemzeti kisebbségi titkárság, a tartományi mezőgazdasági titkárság és a magyarországi Berekfürdő testvértelepülés, valamint a Trofej étterem és a Mag-Seme magkereskedő.

A főtt paradicsom mezőnyben két zsűritag volt, Nagy István Berekfürdőről és Miklós Iréna Nagybecskerekről. Ebben a kategóriában első helyezést a berekfürdői Farkas Sándorné érte el, második Grujin Manjana, a harmadik pedig Vijatov Snežana lett. A friss paradicsom mezőnyben a zsűritagok szerint Lukács Imre Berekfürdőről és Krizsán Vilmos Adáról ért el helyezést. A friss paradicsomok mezőnyében Magda Julian nyert, második Molnár Tibor, harmadik Damjanović Marika. A legnagyobb paradicsomért járó díjat Balanyi Dunja nyerte el 600 grammos paradicsomával, második Magda Julian, a harmadik pedig Tűri Snežana volt. A versenyzők serleget kaptak a Fehértó egyesülettől, valamint az első helyezetteket az egyesület által megszervezett festőtáborban készített akvarellel jutalmazták meg.

A díjkiosztás után ingyen osztották a paradicsomlevet a falu központjában. A muzslyai Császárkert itt mutatta be a paradicsomprését, ugyanis a helyszínen sajtolták friss paradicsomból a paradicsomlevet, és osztották a jelenlevőknek, azoknak a leleményes vendégeknek, akiknek volt mibe tölteniük a folyadékot. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a „szerencsés nyerteseknek” még aznap otthon paradicsomfőzésbe kellett fogniuk.