2024. április 16., kedd

Albán községek közössége alakulhat

Szombaton tartják meg Preševóban a szerbiai albán községek közösségének alakuló ülését, jelentette be tegnap Nagip Arifi, Bujanovac polgármestere. Az ülésen Bujanovac, Medveđa és Preševo albán nemzetiségű képviselői vesznek majd részt. A tanácskozás összehívását megerősítette Skender Destani, a Völgy Demokratikus Uniójának elnöke.

– Nem tudok arról, hogy napirenden lenne a szerbiai albán községek közösségének megalapítása – nyilatkozta Destani.

Shaip Kamberi, a Demokratikus Cselekvés Pártjának képviselője viszont kijelentette, pártjuk – amely a legerősebb szerbiai albán párt – nem vesz részt az ülésen, ugyanis azt „rosszul készítették elő”.

– Azt szorgalmaztuk, hogy először az önkormányzatok véleményezzék a szerbiai albán községek közössége megalapításának kezdeményezését, majd csak ezt követően szülessen politikai döntés róla – mondta Kamberi, aki szerint az albán községek közössége megalapításának kezdeményezése csupán politikai marketingként szolgál.

A szerbiai albán községek közössége megalapításának ötletét Jonuz Musliu, az Albán Nemzeti Tanács elnöke vetette fel augusztusban. Musliu ekkor a Presheva Jonë hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy ez lesz a válaszuk a koszovói szerb községek közösségének megalapítására. Ragmi Mustafa ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy bár a témában majd az Albán Nemzeti Tanács dönt, Koszovó és Albánia is támogatja az ötletet, sőt Edi Rama albán kormányfő nemrég kijelentette, hogy a preševói albánoknak ugyanolyan jogok kellene, hogy járjanak, mint a koszovói szerbeknek. Ezt az álláspontot Marko Đurić, a Koszovó-ügyi kormányiroda vezetője egyrészt komolytalannak és nevetségesnek, másrészt jogilag és politikailag megalapozatlannak nevezte.