2024. április 24., szerda

Rekordszámú migráns Magyarkanizsán és Horgoson

Több mint 5000-en érkeztek egyetlen éjszaka alatt – A tömeg azonnal továbbvonult a zöldhatár felé

Valósággal özönlöttek az illegális bevándorlók a magyarkanizsai pihenőközpont elé. Egymás után érkeztek az emeletes autóbuszok, a rendes- és a menetrenden kívüli járatok, amelyekkel csak a migránsok utaztak. Szerdán éjfélig összesen 72 autóbusz érkezett meg Magyarkanizsára. A Belgrádból érkező buszok mellett valóságos taxierdő várta az utasokat, meg olyan autóbuszok, amelyek a pihenőközpont és Horgos között ingáztak, s szállították a migránsokat olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehetett.

72 autóbusz érkezett szerdán tele migránsokkal a magyarkanizsai átmeneti pihenőhely elé (Fotó: Molnár Edvárd)

72 autóbusz érkezett szerdán tele migránsokkal a magyarkanizsai átmeneti pihenőhely elé (Fotó: Molnár Edvárd)

A magyarkanizsai rendőrök már a vásártér lejáratánál irányították a forgalmat, ugyanis nem egyszer előfordult, hogy annyi autóbusz érkezett meg a táborhely elé, hogy egyszerűen nem fértek el egymástól. A hatalmas embertömeg elenyésző része ment csak be a táborba. Leginkább azok nézték meg a körülményeket, akik nem fértek fel azonnal a buszokra és fél órát kénytelenek voltak itt időzni. Petar Božović táborvezető, a menekültügyi főbiztosság kiküldött munkatársa egész éjjel takarókat osztott, elsősorban a kisgyermekes családoknak, mert sokan vékony nyári ruhában indultak útnak. Mivel a táborvezető tudta, hogy egész éjjel érkezik a tömeg, úgy döntött, óránként 150 takarót oszt ki az UNHCR adományából. A táborban alig 350-en voltak. Az újonnan érkezők közül szinte senki sem maradt. Azok is, akik a sátrakban éjszakáztak, a táborvezető szerint egy-két nap után továbbmennek.

A tábor előtti téren éjfélig szűnni nem akaró tumultus volt. A buszok jöttek és mentek. A migránsok csoportokban utaznak. Nagyon ügyelnek arra, hogy a csoport együtt maradjon. Minden felszállás a buszokra lökdösődéssel, kiabálással járt.

Egy alkalommal azonban incidens is történt. Az iraki csapat néhány tagja nem volt hajlandó felengedni a szomáliaiakat a Horgosra tartó autóbuszba. Egy ideig kiabáltak egymásra, lökdösték egymást, majd egy marék zúzott követ dobott valaki a vitatkozók felé, ezt követően pedig egy fekete szomáliai megindult és áttörte az irakiak falát és bejutott a buszba. Az irakiak ütni kezdték fent a buszon. Lent a szomáliai csoport üvöltött, fent meg az irakiak. A rendőrség vetett véget a nézeteltérésnek. Ám a nagy dulakodásban megsérült az autóbusz ajtaja és a kérdéses busz végül nem indulhatott el útjára. Az utasoknak át kellett szállniuk egy másik buszba.

Keddtől már a síneken sem lehet akadálytalanul átmenni, ott is lesz határzár  (Fotó: Molnár Edvárd)

Keddtől már a síneken sem lehet akadálytalanul átmenni, ott is lesz határzár (Fotó: Molnár Edvárd)

Horgoson is nagy volt a jövés-menés egész éjszaka. Ide nemcsak a magyarkanizsai táborból, hanem Szabadkáról is hordták a migránsokat. Meg sem lehet becsülni, hogy hányan indulhattak el szerdán éjjel a zöldhatáron át Magyarország felé. Horgosról, a falu szélétől már csak két kilométert kell gyalogolniuk, hogy elérjék a magyar határt. Az egyetlen, még átjárható hely itt van, a síneken. Itt még nincs se kerítés, se NATO-drót.

A határkő magyar oldalán ugyan ott posztolnak a magyar rendőrök, de senkit sem tartóztatnak fel. Mintegy 500–600 méterre az ország belsejében, ugyancsak a vasúti síneken, ismét van egy ellenőrzőpont, itt tartóztatják fel az illegális határátlépőket és buszokkal beszállítják Röszkére az ideiglenes regisztrációs központba, ahol ujjlenyomatot vesznek tőlük.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint ezen az éjszakán rekordszámú migránst fogtak el a magyar oldalon. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a sajtónak elmondta: 3011 határsértőt – köztük 661 gyermeket – fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén.

Ők azok, akiket sikerült a magyar rendőröknek elfogni. De hogy hol van a további 2000–3000 ember, azt csak találgatni lehet. Átbújnak a NATO-drót alatt és kikerülik a magyar rendőröket, mert nem akarnak ujjlenyomatot adni. Sokakat láttak tegnap a délelőtti órákban előbukkanni a környékbeli kukoricásokból, Ásotthalom és Mórahalom környékén. Arról is érkeznek hírek, hogy időnként átvágják NATO-drótot és úgy próbálnak átjutni Magyarországra, hogy ne kerüljenek a magyar hatóságok látókörébe.

A preševói hírek szerint a menekültáradat nem szűnik. Tegnap az eső ellenére tömött sorokban érkeztek az ország déli határára az illegális bevándorlók. A helyszínen lévő kollégánk beszámolója szerint sokkal többen, mint eddig valaha.