2024. április 20., szombat

Enyhén csökkent a hiteltartozás

Szerbiában a lakossági a vállalkozói és vállalati hitelek augusztus végén 2075 milliárd dinárt tettek ki, vagyis 0,5 százalékkal csökkent a hitelállomány a július végéhez képest – közölte a Szerbia Bankok Egyesülete. Magában a vállalati hitelek 0,7 százalékkal maradtak alul, és megközelítették az 1332 milliárd dinárt.

A vállalkozók tartozása augusztus végén 44,4 milliárd dinár volt, ez az egy hónappal korábbi adatokhoz képest 1 százalékos csökkenést jelent. A sorban egyedül a lakossági hitelek összege emelkedett, de csupán 0,1 százalékkal. A hónap végén 697,7 milliárd dinárt jelentettek.

A lakossági hitelek között a fogyasztói hitelek összértéke 24 milliárd dinár körül alakult, 0,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint júliusban. A készpénzhitelek aránya 0,5 százalékkal nőtt, és 213,8 milliárd dinárt jelentettek, a hiteltörlesztési hitelek pedig 43,5 milliárd dinárt tettek ki, azaz 3,5 százalékkal növekedtek. A mezőgazdasági hitelösszegek 0,3 százalékkal emelkedtek (43,9 milliárd dinár), a lakáshitelek összege viszont 0,5 százalékkal csökkent (372,5 milliárd dinár).

Veroljub Dugalić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára a tegnapi belgrádi sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy jó ideje a hazai gazdaság és a lakosság hitelezése többnyire stagnál, de árnyalatnyi jobbulás tapasztalható a hitelrészletek megfizettetésében. Augusztusban a befizetések 16,3 száléka késett, és ez 0,1 százalékkal jobb eredmény, mint egy hónappal ezelőtt. A részletek visszafizetésével legkevésbé a lakosság késett.