2021. január 16., szombat
TÉVÉJEGYZET

Vigyázz, ha jön a Berta néni!

Vaszary Gábor Ketten Párizs ellen című regénye igazi bestseller volt a harmincas években. Papp Gábor Zsigmond ebből a műből készített nemrégiben háromrészes tévéjátékot, amelyet épp e hetekben láthatunk a Duna TV-ben szerda esténként.

Nagyon vártam e tévéjátékot, mert a regényt kiskamaszként legalább háromszor elolvastam – végighahotáztam – nagyanyáméknál, ahol az Új Idők bekötött, hosszú évtizedekig gondosan megőrzött lapszámaiban bukkantam rá, mivel mielőtt 1938-ban könyv formában kiadták volna, e hetilapban jelent meg folytatásokban. A szocialista érában Vaszary Gábor nemkívánatos szerző volt, a Ketten Párizs ellen csak 1989-ben jelenhetett meg ismét.

Vaszary pesti, középosztálybeli gimnazista hősei – Laci és Pali –,,különös kényszerítő körülmények hatására” – magyarán: hogy Laci így imponáljon szerelmének – Bécs helyett Párizsba utaznak. Mit jelent szegénynek, fiatalnak lenni Párizsban? A két ifjú hogyan boldogul francia nyelvtudás nélkül, hogyan barátkozik össze csinos párizsi fruskákkal és a világ fővárosában élő magyar léhűtőkkel? A regénybeli komikus helyzetek, remek párbeszédek nagyon jól átjönnek a filmvászonra is, alaposan megdolgoztatják a néző nevetőizmait. Sőt, Papp Gábor Zsigmond plusz poénokat is beépített, amelyek nem szerepelnek Vaszary regényében, például a tévésorozatban Laci modellt áll egy portréfestőnek, de elajándékozza a kész művet, mert nem tetszik neki a festményen látható folyékony óra, amelyet az igencsak furcsa nevű festő fest rá a képre: Salvador Dalínak hívják. Egy másik jelenetben – szintén rendezői ötlet nyomán – József Attila az Altató című versét olvassa fel a kávéházi asztalnál Kosztolányi Dezsőnek.

Azt, hogy hogyan kerülnek e kalandvágyó ifjak haza Pestre, és mi köze ehhez a pofonjairól hírhedt Berta néninek, inkább nem árulom el. (Azt viszont igen, hogy Laci és Pali a következő évben egy osztálytársukkal együtt visszatér Párizsba, Vaszary a folytatást, ezeket az újabb kalandokat a Hárman egymás ellen című regényében írta meg.)

A Ketten Párizs ellen főhőseit Sándor Péter és Barna Zsombor alakítják, Berta néni Pécsi Ildikó, mellettük Thuróczy Szabolcs, Pindroch Csaba, Kecskés Karina és Malek Andrea, és még sokan mások szerepelnek ebben a remek minisorozatban, amelynek a befejező része jövő szerdán lesz.