2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Történelmi oka van az Újpest–Fradi ellentétnek

Az FTC-ultrák a Szusza Ferenc Stadionnál tüntetnek a szombati derbi alatt

Hét sikerrel megvívott mérkőzés után újabb nagy győzelemre készül a Ferencváros labdarúgócsapata, mert történjen bármi, és legyen a tabella bármelyik helyén a két csapat, az Újpest elleni meccs rangadó a javából.

Az 1900-as évek elején nem véletlenül az FTC–MTK párharc lett az örökrangadó, az Újpest elleni mérkőzésekre inkább vidék–főváros összecsapásként tekintettek, hiszen a jelenlegi IV. kerület csak 1950-ben lett Budapest része. Így aztán a kisvárosi csapat évtizedekig nem is számított igazi ellenfélnek. Az ötvenes évek politikai helyzete azonban komoly ellentéteket gerjesztett, az Újpest a Belügyminisztérium csapata lett, míg a Fradi pártutasításra nevet váltva Édoszként, majd Kinizsiként csak vergődött a piros-fehérre változtatott mezben.

Bár a nagy öregek – a két éve elhunyt Gyetvai Lászlón át Mészöly Kálmánig – minden történetében benne van, hogy a játékosok szerették egymást (elég, ha csak Nyilasi Tibor és Törőcsik András barátságára gondolunk), a szurkolói kultúra egyre inkább a vandalizmus felé terelődött. Mostanára teljesen normálissá vált, hogy utcai megmozdulásoknál – a 2006-os tévészékház ostromakor vagy a múlt heti, Románia elleni mérkőzés napján, illetve az azt megelőző éjszaka – egymás oldalán harcoltak az ultrák, de ha a két klub találkozik, akkor a bajtársiasság gyűlöletbe csap át.

Nem véletlenül tart Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere attól, hogy a szombat esti meccsen komoly problémák lesznek: a vénaszkenner miatt a mérkőzéseket bojkottáló FTC-szurkolók a meccs napján a Szusza Ferenc Stadiontól mindössze 200 méterre, a Megyeri út és a Váci út kereszteződésénél nézik kivetítőről a meccset. Az ultrák ugyanis a gyülekezési törvény hatálya alá eső tüntetést jelentettek be, ezt a rendőrség tudomásul vette.

Ami a párharcot illeti, eddig 268 meccset vívtak egymással a felek (127 FTC- és 76 Újpest-győzelem, 65 döntetlen), csak az élvonalban 216 összecsapáson 99 ferencvárosi és 60 újpesti siker született, 57-szer pedig megosztoztak a pontokon a felek. 2014-ben mindkét csapat örülhetett: áprilisban a Fradi, szeptemberben az Újpest nyert 2:1-re a Megyeri úton.

A lila-fehérek két győzelemmel, négy döntetlennel és egy vereséggel az 5. helyen állnak, de az egykori válogatott balhátvéd, Szlezák Zoltán nagyon bízik a fiúkban. „Azt mondom, hogy ne féljünk, és legyünk mi az a csapat, amely megállítja a Fradi idei menetelését. Hiszek a mostani csapatban, és nagyon készülök már menni a Megyeri útra.”

A meglepetésre a második helyen álló Haladás edzőmeccsek és edzések mellett egy csapatépítő kalandpark-látogatással hangolt a Puskás Akadémia elleni szombati mérkőzésre, a harmadik helyen álló MTK-ra azonban egy nagyon kemény, debreceni meccs vár.

A felek eddigi mérkőzésein 32 hazai siker mellett 14 döntetlen és 25 vendéggyőzelem is született, azaz nem beszélhetünk túlzott Loki-fölényről. Legutóbb, 2014 decemberében a Debrecen 2:1-re nyert otthon. A meccs érdekessége, hogy Zsidai László, Kulcsár Tamás és dr. Horváth Zsolt is szép éveket töltött a Hungária körúton, míg az MTK-ban a veterán védő, Dragan Vukmir kétszer is bajnok volt a Debrecennel.

A Lokinál egyelőre nincs edzőkérdés, Kondás Elemérnek ugyanakkor főhet a feje, ugyanis három kapusa, Nenad Novaković, Balogh János és Verpecz István mellett sérült a csapatkapitány Szakály Péter, Nagy Zoltán, Ludánszki Bence és Zsidai is.

A 8. forduló programja:

Szeptember 12., szombat: Honvéd–Vasas (18 óra), Puskás Akadémia–Haladás (18 óra), Békéscsaba–Diósgyőr (18 óra), Paks–Videoton (18 óra), Debrecen–MTK (18 óra), Újpest–Ferencváros (20.30).