2024. április 24., szerda

Szijjártó: A kijelölt helyeken biztosítanak ellátást a bevándorlóknak

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország biztosítja a nemzetközi konvenciókban előírt ellátást az ide érkező illegális bevándorlóknak, viszont csak a befogadóállomásokon, menekülttáborokban.

Szijjártó Péter tegnap Budapesten, kérdésre válaszolva azt mondta: „Magyarországot az elmúlt napokban nagyon sok hazug bírálat érte, hogy állítólag nem látja el megfelelően az ide illegális módon érkező bevándorlókat. Ezzel azonban éppen ellentétes a helyzet: a nemzetközi konvenciókban rögzítetteknek megfelelő ellátást adnak minden bevándorlónak a befogadóállomásokon. Senki nem várhatja el tőlünk, hogy ha valakik önkényesen elfoglalnak egy-egy közterületet, akkor ott lássuk el őket. Ez a jövőben is így lesz: az elfoglalt közterületre nem viszik oda nekik a vizet, az ennivalót, az orvost, csak az arra kijelölt helyeken juthatnak hozzá az ellátáshoz a bevándorlók, és oda el is viszik őket”.

Szijjártó emlékeztetett: az uniós szabályok alapján nem lehetnek zártak a befogadótáborok, viszont mivel a bevándorlók a regisztrációt és a menedékkérelem beadását követően elhagyják Magyarországot, gyakorlatilag a menekültügyi eljárás lefolytatásának lehetősége meghiúsul.