2024. április 16., kedd

Küzdelem az önálló magyar osztályokért

Jerasz Anikó: Bízzunk benne, hogy a minisztérium jobb belátásra tér, és a kis létszámú osztályok nem kényszerülnek összevonásra

A vajdasági magyarságot érintő oktatási kérdésekről kérdeztük Jerasz Anikót, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökét, kitérve az elsősök számára, az MNT ösztöndíjpályázataira és a tagozatok összevonási problémájára is.

– Sikeresen zárult le az MNT beiskolázási csomagjainak a kiosztása, 1598 csomagot osztottunk ki. Ennek függvényében mondhatjuk, hogy jelen pillanatban ennyi elsősünk van. Ez a szám persze még nem végleges. A későbbiek során, de még ebben a hónapban kristályosodik ki a pontos számadat, hiszen az előző évek tapasztalatai is azt mutatják, kell egy hónap ahhoz, hogy az intézmények is átlássák az elsősök pontos számát. Az adatokat folyamatosan kérjük az iskoláktól. Ez a szám valamelyest kevesebb, mint az előző évben volt, hiszen akkor 1607 elsős csomagot osztott ki az MNT. Reméljük, hogy a végleges szám nem mutat majd jelentős csökkenést. Ami az iskolákat illeti, az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolában nem volt meg a kellő számú tanuló ahhoz, hogy megnyíljon az első osztály. Jó hír viszont, hogy Maradékon megnyílt egy magyar nyelvű kombinált tagozat, ahol elsőtől negyedikig magyar nyelven folyik majd a tanítás.

Ebbe a községbe 37 év után sikerült újra visszahozni a magyar nyelvű oktatást. Az első osztály elé tekintve Verbászon magyar nyelvű óvoda indult. Jelenleg 12 gyermeke van vannak annak az óvodai csoportnak, amelyben magyar nyelven folyik az oktatás, foglalkozás, de ez a szám bővülhet. Információink vannak arról, hogy még 4 szülő azon gondolkodik, hogy átíratná gyermekét a magyar nyelvű verbászi óvodába – hallottuk Jerasz Anikótól, aki az Európa Kollégium pályázata eddigi eredményeiről és folytatásáról is szólt.

– Szeptember elsejével lezárult az Európa Kollégium pályázatának első köre, amelyet az elsőéveseknek hirdettük meg, azoknak az egyetemistáknak, akik Újvidéken nyertek felvételt valamely akkreditált főiskolára vagy egyetemre. Első körben 75 pályázó élt a lehetőséggel, és habár ez a kör lezárult, de tervbe vettünk egy második körös pályázati felhívást is megjelentetni, amely szeptember végén, október elején jelenik meg, és október 20-áig áll nyitva felsőbb évesek számára, tehát a másod-, harmad-, negyedéveseknek, mester- és doktorképzésre járóknak, valamint azoknak a fiataloknak, akik orvosi tanulmányaikat, valójában a specializációt végzik Újvidéken. Ők is megpályázhatják az Európa Kollégiumban való bentlakást. Ugyanakkor ismételten lehetőséget adunk az elsőéveseknek is pályázni, hátha valaki épp ekkor dönt úgy, hogy bent lakna az Európa Kollégiumban. Tudjuk, hogy egy nagyon modern, korszerű kollégiumról van szó, amely egyedülálló Újvidéken és egész Vajdaságban, vezetősége pedig tovább fáradozik azon, hogy még ennél is barátságosabbá tegyék, hiszen szakkollégiumként szeretnék működtetni, még több tartalommal megtölteni és az igényekhez igazítani. A második körbe 325 férőhelyre lesz kiírva a pályázat, amire tehát mindannyian pályázhatnak, beleértve az elsőéveseket is – mondta, majd beszámolt az ösztöndíjpályázatról is.

– Az elsőévesek számára kiírt ösztöndíjpályázatunk szeptember 15-éig áll nyitva. Már most túljelentkezés van, de ez senki kedvét ne vegye el, inkább ösztönözi szeretnénk az érdeklődőket, akik Szerbiában, akkreditált továbbképzésre, főiskolára vagy egyetemre nyertek felvételt, pályázzák meg bátran az MNT ösztöndíját, hiszen havi 110–150 euró közötti összegről van szó. A demonstrátori ösztöndíjpályázatunk szeptember elsején jelent meg, és szeptember 20-áig áll nyitva. Demonstrátornak azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik legalább másod-, harmad- vagy negyedévesek, 8-as átlaggal rendelkeznek vagy legalább 48 kreditpontjuk van. A demonstrátorok az elsőévesek beilleszkedését segítik, megközelítőleg 5–10 demonstrált hallgatójuk lesz, akikre figyelniük kell, és akik előremeneteléről havi jelentést kell küldeniük az MNT-nek. Idén az MNT 60 demonstrátori ösztöndíjat tud kiosztani. A demonstrátornak nem kell kötelezően az MNT ösztöndíjasának lenni. Aki az MNT ösztöndíjasa is, plusz 30 eurót kap a meglévő ösztöndíjához, ha nem ösztöndíjasa, de elnyeri a demonstrátori ösztöndíjat, akkor 140 eurót kap havonta – fejtette ki lapunknak Jerasz Anikó, aki a kis létszámú általános iskolai osztályok összevonásának problémájára is kitért.

– Kedden a nemzeti tanácsok képviselői megbeszélésen vettek részt Belgrádban, az oktatási minisztériumban, amelyen egy rövid ideig az oktatási miniszter is jelen volt. Az összejövetel célja és témája a tankönyvtörvény volt, de felvethettük azokat a gondokat is, amelyek tanévkezdéskor jelentkeznek egy-egy iskolában. Ezekből jutott bőven. Visszatekintve az előző évekre, mindegyik iskolaév nagyon nehezen indult, és nehezen kapták meg az intézmények, az iskolák a jóváhagyást, a kis létszámú osztályok megnyitására. Ebben az évben ez még jobban érezhető volt. A megbeszélésen azzal a kérdéssel álltam elő, hogy az általános iskolákban azok alsós osztályok, amelyek eddig önállóak voltak, miért kerülnek összevonásra, hiszen ezek jóváhagyását a minisztérium, az MNT és a tartományi titkárság is támogatta, ugyanakkor szóvá tettem a párhuzamos osztályok összevonásának problémáját is. A létszámmal érveltek, azt a választ kaptam, hogy a 15-ös létszámig a törvény jogosítja a minisztériumot arra, hogy kombinált tagozatokat hozzon létre, egyelőre ez az álláspontjuk, de még nem végleges és az osztályok összevonása sem az. Még egy megbeszélés hátra van, amelyen Vicsek Annamária köztársasági parlamenti képviselő képviseli majd a magyar oktatás érdekeit, ő tárgyal erről az oktatási minisztériummal, de az MNT írásos kérelemmel is fordul a minisztérium felé. Ami biztos: pontatlan információ az, hogy év közben is összevonhatnak osztályokat. Amely osztályok összevonásra kényszerülnek, azok megtörténnek év elején, szeptember 15-éig, hiszen addig kristályosodik ki az iskolák költségvetése. A kis létszámú alsós tagozatok összevonásában 13 iskola érintett, tehát ennyi iskolában javasolta az iskolaigazgatóság az összevonást. A felsős párhuzamos osztályokról viszont nincs pontos számadatunk, hiszen nem minden iskola fordult hozzánk, egyesek ezt természetesnek vették, belenyugodtak. Amely iskola hozzánk fordult, azokat a támogatásunkról biztosítottunk. Írásos formában is azt támogatjuk, hogy az önálló osztályok megmaradjanak. Az MNT-nek az általános iskola első osztályainak megnyitásánál és a középiskola különböző szakainak első osztályos megnyitásakor kell jóváhagyni egy-egy tagozatot, ha az 15-nél kisebb létszámú. Ettől függetlenül, mindegyik esetben állást foglaltunk és minden iskolát, amelyek megkerestek bennünket, a támogatásunkról biztosítottunk az önálló osztályok megmaradását illetően. Bízzunk benne, hogy a minisztérium jobb belátásra tér, és az érintett osztályok nem kényszerülnek összevonásra. Azt kérjük, hogy a kisebbségekre a pozitív diszkrimináció vonatkozzon, azaz más elbírálási elvek legyenek érvényben – hallottuk Jerasz Anikótól.