2024. március 28., csütörtök

Lesz elegendő földgáz

Srbijagas: Biztosított az ellátás, akkor is, ha a tél folyamán Ukrajna elzárná a csapokat

Szerbia a saját termelése mellett a szükséges gázt Oroszországtól szerzi be. A kifogyhatatlannak tűnő orosz készletek ellenére szinte minden évben gondok keletkeznek a tranzitországnak számító Ukrajna és Oroszország között, és a két ország közötti elmérgesedett viszony hatással lehet a szerbiai gázfogyasztókra is. A szerbiai polgárok aggodalmát azonban a Srbijagas gázszolgáltató igyekezett eloszlatni, hiszen a fűtési idényre biztosított lesz a kellő mennyiségű gáz még akkor is, ha a tél folyamán Ukrajna elzárná a csapokat.

Az udvarnoki föld alatti gáztározóban eddig 381 millió köbméter gázt halmoztak fel, ebből 141 millió köbméter a Srbijagas, 240 millió köbméter pedig a Gazprom Export orosz partner tulajdona.

A tervek szerint ebben az ütemben a fűtési idény kezdetéig sikerül feltölteni a tározó teljes, mintegy 450 millió köbméteres kapacitását. Ennek köszönhetően az elsőbbséget élvező fogyasztók 112 napi fogyasztása biztosított lesz. A NIS kőolajipari vállalat szerbiai mezőiről naponta 1,2 millió köbméter gázt nyernek ki, így az előttünk álló fűtési idényben biztosan elegendő mennyiségű gáz áll majd rendelkezésre – üzenték a Srbijagas illetékesei. A felsorolt források mellett lehetőség van a magyarországi tárolási kapacitások bérbevételére is, további ellátást szavatolva a szerbiai polgárok számára – tették hozzá.
A Déli Áramlat gázvezeték gyakorlati megvalósulására semmi kilátás, és Szerbia most igyekszik felmérni, hogy honnan, illetve hogyan tudná beszerezni a földgázt. Szó volt a Déli Áramlat alternatívájaként szolgáló Török Áramlat megépítéséről, de az erre vonatkozó szerződést az érintett feleknek még júniusban alá kellett volna írniuk, de azóta sem született konkrét megállapodás ezzel kapcsolatban.
Vojislav Vuletić, a Szerbiai Gázügyi Egyesület elnöke szerint a délkelet-európai államok pénzügyi gondjai, valamint az EU és az Amerika részéről érkező nyomásra a Török Áramlat tervezett négy vezetéke helyett csak egyet építenek meg. Az előállt helyzet miatt Szerbia és a régió többi országa az Oroszország és Németország között megépített Északi Áramlaton keresztül haladó gázt kénytelen lesz drágábban beszerezni.

A felsorolt lehetőségek mellett az utóbbi hónapokban többször lehetett hallani az Azerbajdzsánból induló és a törökországi TANAP vezetéken keresztülhaladó európai gázellátásról, illetve az amerikai palából kinyert gázról, amelyet a horvátországi Krk szigetén található terminálból szállítanának. A két utóbbi terv gyakorlati megvalósításához azonban legalább egy évtized szükséges – állítják a szakértők.