2024. április 25., csütörtök

Drágítanának a közvállalatok

A köztisztasági, a temetkezési közvállalat és a Vízművek is emelné árait

Árkorrekció iránt folyamodott a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, a kommunális tevékenységekről szóló törvény értelmében, olvasható az önkormányzat hivatalos honlapján. A vállalat felügyelő bizottsága által elfogadott áremelési döntés október elsején léphet életbe, amennyiben arra áldását adja a városi képviselő-testület. Az indítványozott módosítások értelmében az egyéni és kollektív lakásokban élő fogyasztók az ivóvízért öt százalékkal fizetnének többet, a szennyvízelvezetés ára 18 százalékkal növekedne, a szennyvíztisztításért pedig 21,5 százalékkal fizettetnének többet a jövőben. Az ügyviteli fogyasztók esetében csak a szennyvíztisztítás díjszabása változna, mégpedig 2,8 százalékkal.

Ehhez hasonló tájékoztatást tett közzé a Köztisztasági és Parkosítási KKV is, amely a kommunális hulladékkezelés árának 4,2 százalékos növelését szeretné, ami indoklása szerint összhangban van az idei évi tervezett infláció mértékével. Az eljárás hasonló, mint a vízművek esetében: a vállalat felügyelő bizottsága által elfogadott határozatot a városi képviselő-testületnek kell jóváhagynia, és ha ez megtörténik, október elsejétől lesz hatályos az árkorrekció.

A Temetkezési Kommunális Közvállalat szintén áremelési kérelmet adott át az önkormányzatnak. Ez a vállalat a temetkezési szolgáltatások, a temetés során nyújtott szolgáltatások és a sírhelyek karbantartásának díjszabását növelné, amit ennek a vállalatnak a felügyelő bizottsága is jóváhagyott, és szintén a városi parlament döntése után léphet hatályba. A Temetkezési KKV legutóbb tavaly szeptemberben növelte árait 5,5 százalékkal, most a felsorolt tételek mindegyike esetében 4,2 százalékos áremelésért folyamodtak. Az alapító, vagyis az önkormányzat utasítása értelmében a közvállalatok nem tervezhetnek áremelést, amíg nem múlik el 12 hónap a legutóbbi áremelés óta.