2024. április 23., kedd

A legtöbb korrupció a közbeszerzési eljárásokban van

Óbecsén jogi tanácsadók segítenek azoknak, akik megvesztegetést tapasztalnak vagy más törvénysértést ismernek fel

A korrupcióellenes harc ez idáig nem hozta meg a remélt eredményeket, és ennek oka elsősorban az, hogy azok, akik személyesen is megtapasztalják a korrupciót, nem ismerik eléggé a rendelkezésükre álló jogi lehetőségeket, vagy nem bíznak azokban az intézményekben, amelyeknek a feladata ezeknek a problémáknak a megoldása. A Transparentnost Srbija és az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) emiatt döntött úgy az idén márciusban, hogy a városban korrupcióellenes tanácsadó irodát nyit. Az eddigi tapasztalatokról Kristina Glavardanov ügyvédet kérdeztük.

– Azoknak, akik hozzánk fordulnak, jogi tanácsot adunk, és a feljelentések és más dokumentumok megszövegezésében is segítünk nekik. Ha kell, elirányítjuk őket az illetékes szervezetekhez, intézményekhez vagy a polgári jogvédőhöz. A polgárok sokat segíthetnének a korrupció ellen küzdő civil szervezeteknek, de sajnos félelemből vagy tájékozatlanságból ritkán keresik fel őket. A legtöbb korrupciógyanús eset továbbra is a közbeszerzéseknél fordul elő, főleg ezek miatt kerestek fel bennünket vállalkozók, cégek, potenciális ajánlattevők, pályázat iránt érdeklődők. Ők leginkább arra voltak kíváncsiak, miként reagáljanak azokban az esetekben, ha a pályázati kiírásban diszkriminatív feltételek vagy más szabálytalanságok szerepelnek. Munkahelyi zaklatás, politikai és nemi diszkrimináció miatt is jöttek már hozzánk – mondta el Kristina Glavardanov.

A Transparentnost Srbija felmérései szerint is a legtöbb korrupció a közbeszerzéseknél és az igazságszolgáltatásban tapasztalható, de az esetek zömét soha nem jelentik az áldozatok – az ingyenes tanácsadással egyrészt a jelentett és megoldott korrupciós esetek statisztikai adatain szeretnének javítani, másrészt támogatásban kívánják részesíteni a korrupciós esetek elszenvedőit és tanúit. A Transparentnost Srbija célja az, hogy a polgárok némi jogi támogatás mellett maguk kezdeményezzenek eljárást, ha korrupciót tapasztalnak, és végig is vigyék ezeket az ügyeket.

Az óbecsei korrupcióellenes tanácsadó iroda a BUM helyiségeiben (Fő u. 47.) működik, és szerdai napokon 14 és 20 óra között fogad ügyfeleket. Azok, akik tudomást szereznek korrupciós esetekről, itt ingyenes jogi támogatásban részesülnek. Érdeklődni – akár névtelenül is – a 063/544-321-es telefonszámon vagy az office@bum-becej.org e-mail címen lehet.

Korrupcióellenes tanácsadás egyébként Szerbiában 2006 óta működik a Transparentnost Srbija keretében. Munkájának első évében mindössze 145 esetet jegyeztek a szervezet munkatársai, tavaly pedig csaknem ezer eljárás indult korrupciós ügyekben. A projektumot az EU szerbiai delegációja finanszírozza.