2024. április 20., szombat
LABDARÚGÁS – EB-SELEJTEZŐK

„Megint számolgatni, görcsölni kell”

Több mint negyedóráig Európa-bajnoki résztvevőnek érezhettük Magyarországot, hiszen a hétfői, Észak-Írország elleni belfasti mérkőzés 74. percében Guzmics Richárd góljával megszerezte a vezetést, majd hét perccel később emberelőnybe került, és nagyon közel állt ahhoz, hogy 1:0-s győzelmével egy pontra megközelítse a román–északír duót az F csoport élén.

Ami viszont még fontosabb, ebben az esetben meglehetett volna a legjobb csoportharmadik hely, ami szintén feljogosította volna a 2016-os franciaországi kontinenstornán való részvételre. Az álom beteljesülésére azonban tovább kell várni, a sorozatban öt tétmérkőzésen gólt sem kapó magyar válogatott Belfastban nem tudta megőrizni kapuját, Kyle Lafferty betalált a ráadás harmadik percében, amivel az északírek megőrizték első helyüket a tabellán. Dzsudzsák Balázséknak viszont októberben, a Feröer elleni hazai találkozón és a Görögországgal szembeni idegenbeli összecsapáson is győzniük kell, hogy esélyük legyen a legjobb csoportharmadikként végezni. Jelenleg – a tegnap esti meccseket nem számolva – Magyarország a harmadik legjobb ebben az összevetésben, Horvátország és Ukrajna is 12 ponttal, de jobb gólkülönbséggel áll, ráadásul a magyar csapat maximum három ponttal javíthat a mérlegen, hiszen a csoportutolsók elleni eredményeket nem veszik figyelembe, az F csoport alján pedig Görögország tanyázik, és már csak Feröert előzheti meg.

A magyar válogatott még a csoport harmadik helyéről is lecsúszhat, ha maximum két pontot szerez utolsó két selejtezőjén, a finnek pedig mindkét meccsüket megnyerik, viszont elméletileg még az első helyet is megcsípheti, ha a feröerieket és a görögöket is legyőzi, az északírek pedig maximum egy, a románok maximum három pontot gyűjtenek. Az északírek októberben előbb a görögöket fogadják, majd Finnországba utaznak, a románok előbb a finneket látják vendégül, majd Feröerre látogatnak – ha a végén pontegyenlőség alakulna ki a románok és a magyarok között, Magyarország az egymás közti eredményeknek – 1:1 idegenben, 0:0 hazai pályán – köszönhetően Románia előtt végezne.

Na de térjünk vissza kicsit a belfasti mérkőzéshez, amelyre részben kényszerből a románok elleni találkozóhoz viszonyítva igencsak felforgatott kezdőcsapatot nevezett Bernd Storck szövetségi kapitány: Tőzsér Dániel sárga lapok, Juhász Roland sérülés miatt nem szerepelhetett, visszatért ellenben eltiltásából Gera Zoltán, Guzmics az elejétől a pályán volt, a zentai Nemanja Nikolić helyén Németh Krisztián, Stieber Zoltánén pedig Kalmár Zsolt kezdett. Az első félidő igen feledhetőre sikeredett, az északírek letámadással igyekeztek megbontani a magyar védekezést, nagy helyzetekig ugyan nem jutottak, de annyit elértek, hogy jobbára náluk volt a labda, leginkább a magyar térfélen zajlott a játék, a vendégcsapat a játékrész utolsó tíz percében tudott valamelyest felszabadulni a nyomás alól. A szünet változást hozott a mérkőzés képében, a magyar csapat jóval támadóbb felfogásban folytatta, többet volt náluk a labda, a játék javarészt az északír térfélen folyt. Egy óra elteltével Kalmár szabadrúgását bravúrral hárította Michael McGovern, aki a 74. percben nagyot hibázott, Dzsudzsák jobb oldali szabadrúgása kicsúszott a kezéből a kapuja előtt, Guzmics pedig közelről a hálóba továbbította a labdát, előnyhöz juttatva Magyarországot. A 81. percben talán soha nem látott, ráadásul a magyar csapatnak kedvező jelenetnek lehettünk szemtanúi: Chris Baird egy magyar támadás során kétszer is keményen szabálytalankodott, a török Cüneyt Çakır pedig mindkét esetért felmutatott neki egy-egy sárga lapot, majd kiállította. A piros lap mintha inkább a Storck-legénységet zavarta volna össze, az északírek a végéig többször is támadhattak, majd egy szöglet után, az ötperces hosszabbítás harmadik percében az egyenlítő találatot is megszerezték. Niall McGinn lövését Király Gábornak csak kiütnie sikerült, az érkező Lafferty pedig egyenlített.

Storck kapitány a meccs után elárulta, hogy katasztrófaként élte meg az északír gólt, de csalódottsága ellenére is gratulált játékosainak: „Az első félidőben nem játszottunk jól, idegesek voltunk. A félidőben taktikai változtatást is végrehajtottunk, a második játékrészben lényegesen jobb teljesítményt nyújtottunk, be is találtunk. Aztán a hosszabbításból rögzített játékhelyzet után gólt kaptunk, ami nagyon nagy csalódás volt. Gratuláltam a csapatomnak, mert a nehézségek ellenére jól játszott. Két fontos játékosunk nem lehetett velünk, de a fiatalok jól teljesítettek. Most már a Feröer elleni meccsre kell koncentrálnunk, aztán meglátjuk, milyen eredményt tudunk elérni a görögökkel szemben.” A gólszerző Guzmics szerint – aki a 2013. szeptemberi, bukaresti 0:3 során a 85. másodpercben gólpasszal segítette a románokat, és azóta először került a válogatott kezdőjébe – egy megnyert mérkőzést buktak el: „Kettős érzelmek vannak bennem. Örülök a gólomnak, mert valamit vissza tudtam adni a románok elleni meccs után, de nagyon csalódott is vagyok, hiszen győztes mérkőzést buktunk el.” Dzsudzsák igyekezett a „nép” fejével gondolkodni, az utolsó két fordulóra vonatkozó érzéseit osztotta meg: „Magyarországnak megint az maradt, hogy számolgatni, görcsölni kell, és nézni a többi eredményt…”

Bordeaux-i vereség a szerb jubileumon

Hétfő este, Bordeaux-ban, Franciaország ellen játszotta önállósulása óta számított 100. mérkőzését Szerbia, és a játék képe alapján örülhet, hogy mindössze 2:1-es vereséget szenvedett a barátságos mérkőzésen. Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Mathieu Valbuena, Paul Pogba és Blaise Matuidi is sok problémát okozott a jócskán felforgatott szerb védelemnek, utóbbi két góljával még az első félórában eldöntötte a mérkőzést a 2016-os Eb házigazdája javára. Matuidi a 9. percben fejjel, a 25. percben pedig egy óriási bombalövéssel talált a kapuba, amire Aleksandar Mitrović révén a szerb csapat még válaszolni tudott a szünet előtt, a második játékrészben viszont többször is csak Predrag Rajković kapusnak köszönhette, hogy nem nőtt tovább a francia előny. Radovan Ćurčić szövetségi kapitány egy út részeként tekint erre a meccsre, aminek elemzését a napokban elvégzik stábjával: „Egyes dolgok kezdenek kikristályosodni. Ismerjük jól a problémáinkat, elemezni fogjuk őket a napokban. Csaknem minden kerettag lehetőséget kapott, így jó képünk van arról, mit és hogyan tovább.” 

Eb-selejtezők, 8. forduló, D csoport: Lengyelország–Gibraltár 8:1 (Grosicki 8., 15., Lewandowski 18., 29., Milik 56., 72., Błaszczykowski 59. – 11-esből, Kapustka 73., ill. Gosling 87.), Skócia–Németország 2:3 (Hummels 28. – öngól, McArthur 43., ill. Müller 18., 34., Gündogan 54.), Írország–Grúzia 1:0 (Walters 69.).

1. Németország

8

6

1

1

22:7

19

2. Lengyelország

8

5

2

1

29:7

17

3. Írország

8

4

3

1

17:5

15

4. Skócia

8

3

2

3

14:10

11

5. Grúzia

8

2

0

6

5:14

6

6. Gibraltár

8

0

0

8

2:46

0

A következő forduló (október 8-án): Grúzia–Gibraltár, Írország–Németország, Skócia–Lengyelország.

F csoport: Észak-Írország–Magyarország 1:1 (Lafferty 90+3., ill. Guzmics 74.), Finnország–Feröer szigetek 1:0 (Pohjanpalo 23.), Románia–Görögország 0:0.

1. Észak-Írország

8

5

2

1

12:6

17

2. Románia

8

4

4

0

7:1

16

3. Magyarország

8

3

4

1

6:4

13

4. Finnország

8

3

1

4

7:8

10

5. Feröer

8

2

0

6

5:12

6

6. Görögország

8

0

3

5

2:8

3

A következő forduló (október 8-án): Magyarország–Feröer szigetek, Észak-Írország–Görögország, Románia–Finnország.

I csoport: Albánia–Portugália 0:1 (Veloso 90+2.), Örményország–Dánia 0:0, barátságos mérkőzés: Franciaország–Szerbia 2:1 (Matuidi 9., 25., ill. Mitrović 40.).

1. Portugália

6

5

0

1

8:4

15

2. Dánia

7

3

3

1

8:4

12

3. Albánia

6

3

2

1

7:3

11

4. Örményország

7

0

2

5

5:11

2

5. Szerbia

6

1

1

4

5:11

1

Szerbiától 3 pont levonva.

A következő forduló (október 8-án): Albánia–Szerbia, Portugália–Dánia.