2024. március 29., péntek

Ezek a filmek Európa legjobbjai

Az Európai Filmakadémia kiválasztotta azt az 52 filmet, amelyekből december 12-én egy díjátadó keretében kiválasztják a legjobbakat. A következő néhány hétben az akadémia tagjai döntenek a jelöltekről az alábbi kategóriákban: legjobb európai film, legjobb rendező, legjobb színész, legjobb színésznő, legjobb forgatókönyvíró.

A jelöltek kilétére november 7-én Spanyolországban, a Sevilla Európai Filmfesztiválon derül fény. Egy hét tagot számláló zsűri dönt a legjobb európai operatőr, vágó, jelmeztervező, zeneszerző, hangmérnök és látványtervező kategóriák győzteseiről.

Az 52 film között van a Ničije dete című szerb film, amelynek rendezője Vuk Ršumović, a Zvizdan című horvát, szlovén, szerb alkotás, Dalibor Matanović rendezésében. Nyolc olyan film is felkerült a listára, amelyet az Európai Filmek Palicsi Fesztiválján is láthatott a közönség, például az izlandi Kosok, a cseh és szlovák koprodukcióban készült Koza, illetve a 45 év című angol filmdráma.

A jelöltek között egy magyar film sincsen, azt az online közönségszavazáson kell keresni, ott a Fehér Istenre lehet voksolni. Magyar film nincs, de két magyar vonatkozású felkerült a listára: az egyik a Magyarországon, magyar színészekkel is forgatott Duke of Burgundy című kosztümös, leszbikus szerelmi dráma, a másik pedig a Kukoricasziget, amelynek Ragályi Elemér volt az operatőre.