2024. április 24., szerda

Három foglalkoztatottra egy főnök

Megkerülhetetlen a közigazgatás észszerűsítése

Átlag egy vezető jut három dolgozóra a szerbiai közigazgatásban, legtöbb esetben csak azért, hogy egyeseknek magasabb havi bért számolhassanak el – nyilatkozta Ivana Savićević, az államigazgatási és önkormányzati minisztérium munkatársa, miután a tárca tüzetesen átvizsgálta a közigazgatási szektorban uralkodó helyzetet.

Mint kifejtette, elkerülhetetlen az észszerűsítés, de nem biztos, hogy a legjobb megoldás a foglalkoztatottak öt százalékának a három éven belüli elbocsátása.

– Ez csak tovább rontaná a közigazgatás helyzetét, és 75 ezren maradnának állás nélkül. Hatékony hivatali folyamatokra van szükség, olyanokra, amelyek megütik az Európai Unió színvonalát. A legnagyobb probléma az, hogy sok esetben a szektoron belüli részlegek munkája fedi egymást. Nagy a dolgozók száma, a termelékenység pedig alacsony. Ha már elkerülhetetlenek az elbocsátások, akkor azokat olyan helyeken kell megejteni, ahol tényleg sok a felesleges kiadás, és sok a dolgozó. Csak azért említem ezt, mert vannak olyan részlegek is, amelyekben nagyon kevesen dolgoznak, és megtakarításra sincs lehetőség – magyarázta a tárca munkatársa.

– Száz szerbiai polgár közül heten a fent említett állami szférában dolgoznak. Ez az EU-s átlag tekintetében nem rossz érték, viszont azt is tudni kell, hogy az ország gazdasága ezt képtelen fenntartani. Hogy a statisztikánál maradjunk, az állam jelenlegi pénzügyi viszonyait figyelembe véve legideálisabb lenne, ha 100 emberre 6,3 közigazgatási dolgozó jutna. Ez azt jelentené, hogy legrosszabb esetben is csak 50.000 embertől kéne megválni – húzta alá Savićević.

Ivana Erčević, a tárca szaktanácsadója a Nyomás alatt a közszféra elnevezésű tanácskozáson bemutatta a minisztérium idevágó akciótervét. Elmondta, hogy első lépésben olyan helyeken kell észszerűsíteni az év végéig, ahol a legnagyobbak a kiadások. Az elbocsátások első hulláma ez év novemberére tehető, amelyet az átszervezés fázisa követ, amelyet a következő három év alatt kell majd befejezni.

Milan Grujić, a kommunális közművállalatokban dolgozók szakszervezetének elnöke elégedettségének adott hangot, hogy az állam megkezdte a közigazgatásban uralkodó helyzetek megoldását, viszont arra mutatott rá, hogy az orvoslási folyamatokba a dolgozókat is be kell vonni, hiszen meglátásaik figyelmen kívül hagyásával gyorsan kicsúszhatnak az államvezetés kezéből a dolgok.

– Az észszerűsítést már öt évvel ezelőtt el kellett volna végezni. A közszféra a bruttó hazai össztermék 40 százalékát termeli meg, és 42 százalékát éli fel. Azt sem értem, hogy miért az elbocsátásokkal kezdik az illetékesek. Számomra logikusabb először véghez vinni az átszervezést, és utána megválni a munkaerő-feleslegtől – fejtette ki Grujić.