2024. április 24., szerda

Hagyományőrző Nap Kúlán

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ a hétvégén nyolcadik alkalommal tartotta meg legnagyobb rendezvényét, a Hagyományőrző Napot. Negyven bográcsban rotyogott a birkapaprikás, a kicsit szeszélyes időjárás sem rontotta el a versenyzők kedvét, a hangulat jó volt. A rendezvénynek ezúttal is a helyi sporttér adott helyet, amelyet a Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Magyarországról és a környező településekről érkező csapatok népesítettek be.

A rendezvényen Kúla testvérvárosának, Kalocsának polgármestere, dr. Bálint József és alpolgármester asszonya, Kinyóné Lakatos Melinda, a VMSZ és az MNT több képviselője, valamint a helyi önkormányzat vezetői is jelen voltak. Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási és nemzeti közösségi titkár felszólalásában elmondta, hogy a tartományi titkárság támogat minden olyan rendezvényt, amely a közösség érdekét szolgálja, a szórványban a kisebbség megmaradásához járul hozzá, továbbá azt, hogy helyben, magyar nyelven tanulhassanak az általános iskolai tanulók.

A rendezvény kulturális részében a házigazda Népkör tánccsoportjai, valamint a bácskeresztúri és a kúlai KUD Srbija táncosai léptek fel. A VMSZ Női Fórumának helyi szervezete az idén első osztályba induló 14 magyar kisgyermeknek könyveket tartalmazó ajándékcsomaggal kedveskedett, ami már hagyománynak számít a rendezvényen.

Az Ádám Péter, a bajai halászlé Bajnokok Klubjának elnöke vezette négytagú szakzsűri hosszas kóstolgatás után Hugyik Ervinnek és csapatának ítélte oda a birkapaprikás-főző verseny első helyezését. Második a szintén kúlai Kanyó Sándor és csapata lett, harmadik helyezést pedig a legjobb étkek készítésében Bulatović Mihajlo érdemelte ki paprikásával. Több különdíj is kiosztásra került ebben a kategóriában.

A rendezvény alatt kispályás labdarúgó tornát is tartottak, amelyet Magyarkanizsa csapata nyert meg, a második helyezést Topolya város sportolói érték el, a házigazdák pedig harmadikak lettek. A kirakodóvásár is nagy népszerűségnek örvendett, amelyen a helyi és környező települések kézimunkázói, kézművesei állították ki remekműveiket. A rendezvény hivatalos része után következő, kora hajnalig tartó mulatsághoz az óbecsei Jóbarátok és a helyi Domestic együttesek húzták a talpalávalót.