2024. április 20., szombat

A kukoricaszedésre még korai az idő

Dr. Đorđe Jocković (Paraczky László felvétele)

Dr. Đorđe Jocković (Paraczky László felvétele)

A szója mellett, amelynek aratása már tíz nappal ezelőtt megkezdődött, a szenttamási határban a legnépszerűbb mezőgazdasági kultúra az idén a kukorica, amelyből a birtokok a tavasz folyamán 6728, a magángazdaságok pedig 5505 hektárt vetettek. Arról, hogy a júliusi és augusztusi magas hőmérsékletek mennyire lesznek kihatással az idei hozamokra, és mikor indulhat meg a tengeri betakarítása, az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet szakemberét, dr. Đorđe Jockovićot kérdeztük:

− Az idei év nem kedvezett a kukoricának, mert a hőség és a szárazság július 10-e körül kezdődött, amikor a kukorica a virágzás fázisában volt. Mint ismeretes, a szárazság egészen szeptember elejéig tartott, és ezt a túl hosszú időszakot igencsak megsínylette a növény. A tíz nappal ezelőtt hullott csapadék csak azoknak a kukoricatábláknak kedvezett, amelyek alacsonyabb fekvésűek, és megmaradt az egészséges zöld levél a száron. Sajnos, Vajdaság nagyobb részében, de az egész országban is, az eső túl későn jött, a szem már kialakult, és sok helyen bekövetkezett a teljes biológiai érés. Hogy a korai vagy a későbbi fajták hoznak-e jobb termést, egyelőre nem tudni. Az azonban már most biztos, hogy az alacsonyabb fekvésű, jobb minőségű földeken a megfelelő agrotechnika alkalmazását figyelembe véve jobb hozamok lesznek. Olyan benyomásom van azonban, hogy a korai FAO 300-399-es fajták közül a könnyebb talajban több fajta esetében még a szárazság beállta előtt kialakultak a hozamok, azaz lesz termés – mondta a szakember. Hozzátette, jelen pillanatban úgy néz ki, a kukorica esetében a hozamok magasabbak lesznek, mint a kimondottan aszályosnak mondható 2012-es évben, a tervek szerint 40‒45 mázsás átlaghozamra számíthatnak a gazdák.

− A mag minősége azonban mindenütt gyengébb lesz a szokásosnál, kivéve a magkukoricát, hiszen azt a birtokok földjein folyamatosan öntözték. Az NS hibridek esetében az idén kifejezetten jó minőségű vetőmagra van kilátás – mondta Jocković.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a korai fajtájú kukorica betakarításának kezdése, az újvidéki szakember elmondta, korán van még törni, főleg ha a gazdák a földeken azonnal morzsolni szeretnék a termést.

− Nem kell sietni, mert a szem nedvességtartalma mindenütt még mindig 25 százalék felett van. Azoknak a gazdáknak, akik már a földön morzsolni szeretnének, meg kell várniuk azt, hogy a nedvességtartalom 20 százalék alá essen, vagyis 14‒15 százalék körül legyen, mert a szárítás nagyon drága. Akik viszont górézzák a kukoricát, 20 százaléknál már kezdhetik a törést – mondta dr. Đorđe Jocković.