2024. április 19., péntek

Hétpróbás törvényesítés

Ősztől egy újabb legalizációs törvény lép hatályba

A tervek szerint az idén őszre készülne el az építkezési engedély nélkül emelt épületek legalizációját taglaló új jogszabály, amellyel az állam az idén áprilisig átadott, 770.934 legalizációs kérvény problémáját oldaná meg.

Az új törvénnyel az illetékesek követhető kritériumoknak megfelelően elbírálhatják a beérkezett kérelmeket, illetve az objektumok törvényesítését. Már csak a számadatokból is arra lehet következtetni, hogy a törvényre igenis szükség van, annál inkább, mivel a mindenkori államvezetés 2000 óta próbálkozik az említett probléma jogi megoldásával – mindeddig sikertelenül.

A szóban forgó törvény hetedik verziója – az építésügyi minisztérium szerint – olyan jogi kereteket szavatol majd a kérdéskörben, amely lehetővé teszi az illegálisan felépített objektumok gyors és nagyszámú törvényesítését. A Helyi Gazdasági Fejlődést Serkentő Nemzeti Szövetség (NALED) szakvéleménye szerint csupán akkor fog megvalósulni az építésügyi tárca által képviselt álláspont, ha a jogszabály „rugalmas” lesz, vagyis ha sok különféle helyzetet lesz képes rendezni. A több évtizede engedély nélkül felépített épületek legalizációja mellett a jogszabálynak arra is megoldást kell találnia, hogyan mérsékelje, illetve állítsa meg a további engedély nélküli építkezést. Nemegyszer fordult már elő, hogy a polgároknak vagy a befektetőknek is egyszerűbb (és olcsóbb) volt előbb felépíteni az épületet és utána legalizálni, és az objektum esetleges lebontásától nem kellett tartani. Erre mutattak rá a NALED szakemberei is: az állam a legalizációra helyezi a súlyt, és a továbbiakban sem kell számolni a törvénytelenül emelt épületek lebontásával, az illetékes munkacsoportnak viszont egy olyan jogszabályt kell összeállítania, amely lehetővé teszi a gyors és hatékony törvényesítést.

A szakemberek szerint csupán abban az esetben lesz képes az állam rendet teremteni az illegális építkezés kérdésében, ha előtte megoldja a jelenleg törvénytelen státusú objektumok problémáját, valamint ha az új jogszabályban sokkal következetesebben és szigorúbban szankcionálja a feketézést. A hozzáértők ezenkívül az érintett közvállalatok kérdőre vonását is beiktatnák a jogszabályba, hiszen azok bármilyen akadály és kérdés nélkül engedélyezték a víz és az áram bevezetését ezekbe az épületekbe. Azt javasolják, hogy az illetékes közvállalatoknak is előzőleg meg kell győződniük arról, hogy törvényesen emelt épületről van-e szó, mielőtt jóváhagyják a rákapcsolást a közműhálózatra.