2024. április 20., szombat

Tisztára piszkos

Brassói tudósítónktól

Kis híján megértük Romániában azt, hogy a jelenlegi és a volt államfő, illetve a regnáló kormányfő ellen is bírósági eljárás folyjon. Miközben a kormánypárt elnökét alapfokon már elítélték választási csalásért...

Végül a tisztségben lévő államelnök, Klaus Iohannis megúszta. A héten vádemelési javaslat nélkül lezárta a Iohannis család nagyszebeni ingatlanvásárlásai ügyében lefolytatott nyomozást az Országos Korrupcióellenes Ügyészség. Az államfő és a felesége ellen még 2008-ban tettek feljelentést csalás, okirathamisítás és törvénytelen ingatlan-visszaszolgáltatás gyanújával. Egy alapfokon meghozott bírósági ítélet szerint a Iohannis család, hogy megszerezzen egy Nagyszeben belvárosában található épületet, azt hazudta, hogy az épület egykori tulajdonosa barátjukra, valamint anyósára, Georgeta Lazurcára és feleségére, Carmen Iohannisra hagyta. A bíróság azonban elutasította a keresetüket, miután egy grafológus megállapította, hogy a végrendeletet nem a tulajdonos, hanem idegen kéz írta. Iohannisék fellebbeztek, és azt állították, hogy barátjuk nemcsak végrendeleti, hanem vérségi úton is örököse a tulajdonosnak. Be is mutattak egy bizonylatot, amelyet egy Szeben megyei falu önkormányzatának a jegyzője állított ki. A jegyzőt okirathamisításért egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, s a Iohannis család elleni per folytatódott. Egészen mostanáig. Most leállították.

Nem ilyen szerencsés a volt államfő, Traian Băsescu, aki ellen eljárás indult a héten fenyegetésért. Noha nem boszankodhat, hiszen ejtették a súlyosabb vádat: a zsarolást, így legfeljebb egy év felfüggesztett börtönnel megúszhatja. Băsescu egy szenátor asszonyt fenyegetett meg, aki azt firtatta, hogyan jutott az akkor még államelnök Băsescu egy több száz hektáros termőföld tulajdonába. Traian Băsescu az Elnöki Hivatal mikrofonjától arra figyelmeztette a szenátor asszonyt, hogy jó lesz, ha vigyáz a szájára, mert megtörténhet, hogy amikor hazamegy, polgármester férjét nem találja otthon... (Egyértelműen utalt arra, hogy az ügyészség őrizetbe vetetheti.)

A legnehezebb helyzetben – úgy tűnhet – a kormányfő, Victor Ponta van. Akit a héten ismét kihallgatott a korrupcióellenes ügyészség. Adócsalással vádolják. Politikai elemzők egybehangzó véleménye az, hogy ezzel Pontát le akarják mondatni a kormány éléről. Az ellenzékhez közel álló elemzők azt is vizsgálták, hogy leválthatja-e Klaus Iohannis elnök, ha bírósági eljárás indul a miniszterelnök ellen. Szomorúan kellett megállapítaniuk, hogy nem, mivel azt, amivel vádolják Ponta nem kormányfőként követte el, ha el is követte. Így a törvény szerint az elnöknek nincs lehetősége beváltani az ellenzéknek tett ígéretét.

A romániai helyzetre a legtalálóbb ma is az, amit a nagy humorista, Ion Luca Caragiale száz éve mondott: „Tisztára piszkos ügy ez, monser!”