2024. március 29., péntek
Illegális bevándorlás

Szijjártó: Drámai a helyzet

Magyarországon, illetve Budapesten drámai a helyzet, Magyarország viszont elszánt és elkötelezett, hogy az uniós szabályokat betartsa – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Luxembourgban, az uniós külügyminiszterek informális tanácskozását megelőzően. Elmondta, hogy ezt a célt szolgálja a szerb határon épült kerítés is, valamint hamarosan tranzitövezetek is létrejönnek, ahol a migránsok benyújthatják a menedékkérelmüket, amelyet ott pár napon belül el is bírálnak, és ezt ott kell megvárniuk.

Tudatta, hogy a schengeni szabályok világosan a tagállamok felelősségévé teszik a határok védelmét, amelyeket csak a megadott hivatalos helyen és időben lehet átlépni. Azt is közölte, hogy a magyar állam a menekülttáborokban lévő menedékkérőknek minden segítséget megad, ott biztosított az ivóvíz, az élelem és a higiénés feltételek.

A politikus kitért arra is, hogy a kormány az Európai Bizottságot és a német kormányt is megkérdezte, ebben a drámai helyzetben betartsa-e a schengeni előírásokat. „A visszajelzés világos volt: Magyarországnak minden európai szabályozást be kell tartania, beleértve a schengeni szabályokat is” – közölte a külügyminiszter, és kiemelte, hogy világos különbséget kell tenni, a menekülteket Magyarország befogadja, de a gazdasági bevándorlókat nem. „Európának fel kell hagynia azzal, hogy reményt és illúziókat táplál azokban, akik pusztán gazdasági okokból akarnak Európába jönni” – nyomatékosította.

Szijjártó arra is kitért, hogy nem alakult volna ki ilyen helyzet, ha minden tagállam betartaná a schengeni előírásokat, és megvédenék a schengeni övezet külső határait. „Európa csak akkor lehet erős, ha egységes, ezért nem helyes, ha egyes politikusok ujjal mutogatnak másokra, akik nevükön nevezik a problémákat” – fogalmazott.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egységes uniós választ szorgalmazott. Mint mondta: több pontból álló cselekvési tervet terjesztettek be a tanácskozásra. Bécs szerint katonai és humanitárius segítséget kell nyújtani a konfliktusok sújtotta térség országainak, védett övezeteket kell kialakítani a menekülők számára a régióban, javítani kell az uniós országok határőrizetét, és a Földközi-tenger mellett a nyugat-balkáni migrációs útvonalra is ugyanakkora figyelmet kell fordítani.

Emellett azokat, akik menedékjogot kapnak az unióban, méltányosan kell elosztani, és közös európai menekültpolitika létrehozása mellett foglalt állást. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem a külügyminiszterek hatásköre, de szerinte nem megfelelő az a javaslat, amely csak két országon segít, mert nem csak a tranzitállamokat, hanem minden érintett tagállamot, így a célországokat is tehermentesíteni kell.

Kurz arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós menedékjogi eljárást szabályozó, úgynevezett dublini rendszer hosszú ideje nem működik, Görögország például regisztráció nélkül egyszerűen továbbengedi a migránsokat. Az osztrák diplomácia vezetője egyúttal abbéli meggyőződését is világossá tette, hogy ezt a kérdést egyik uniós tagállam sem tudja egymaga megoldani.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hangsúlyozta: Európának nem szabad megengednie, hogy szétszakadjon a migrációs válság miatt, az emberek pedig azt várják a politikusoktól, hogy azok felhagyjanak egymás hibáztatásával. A német diplomácia vezetője is amellett foglalt állást, hogy a menekülteket méltányosan kell elosztani a tagállamok között.

 Milanović: Horvátország számára elfogadható a menekültkvóta, de a kerítésépítés nem

Horvátország számára elfogadható lenne az Európai Bizottság (EB) döntése a menekültkvótákról, de nem lenne elfogadható a kerítésépítés, amely megfosztaná a migránsokat egy jobb, emberi élet elérésének reményétől – jelentette ki pénteken Zágrábban Zoran Milanović horvát kormányfő.

Horvátországnak – nem hivatalos hírek szerint – 3200 menekültet kellene befogadnia, beleértve azt az 550-et, akinek a befogadását már korábban önkéntes alapon vállalta.

„Tudom, hogy nem érdekli őket Horvátország, hanem Németországba, Ausztriába és Svédországba akarnak menni, de akkor sem fordíthatjuk el a fejünket a valóságtól” – mondta Milanović.

A kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor kijelentette, ha kell, a magyar–horvát határszakaszon is kerítést épít, a magyar miniszterelnök hozzáállását „furcsának” minősítette. „A magyar miniszterelnök szerint holmi muzulmán hordák veszélyeztetik a keresztény Európa értékeit, miközben csak arról van szó, hogy emberek jönnek egy jobb élet reményében, amelyért meghalni is készek. Ezek az emberek nem ellenségek, Magyarországon pedig nem segít a határkerítés, mert majd kikerülik azt” – mondta, hangsúlyozva, hogy nem hisz a határzárban.

Prága és Pozsony vasúti folyosót biztosítana a Németországba tartó menekültek számára

Csehország és Szlovákia kész fontolóra venni egy vasúti folyosó létrehozását a Magyarországról Németországba tartó migránsok számára, ha Berlinnek és Budapestnek sikerül megállapodnia abban, hogy miként kezeljék a menekültáradatot – jelentette be pénteken a két ország belügyminisztere.

„Ha Németország ígéretet tesz rá nyilvánosan, hogy befogadja azokat a szíriai menekülteket, akiket egy másik európai országban regisztráltak, és nem küldi vissza őket, akkor készek vagyunk megnyitni egy folyosót, ha Magyarország és Németország között is egyezség születik” – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal.

Diplomáciai források szerint már korábban felmerült, hogy a legjobb lenne szabad vasúti folyosót biztosítani Budapest és Berlin között, de ennek feltétele, a két fél valamiféle megállapodása. Ha megállapodnak, Prága és Pozsony készen áll egy ilyen korridor kialakítására.

Chovanec és Kalinák ugyanakkor újra elutasította a menekültek kötelező befogadási kvótáit, amelyeket az EB javasolt. Egyaránt úgy vélték, hogy az ilyen kvóták értelmetlenek.