2024. március 29., péntek

Jobb feltételeket a beruházóknak!

A Draxlmaier nagybecskereki üzemében járt Željko Sertić gazdasági miniszter és Beata Merk Bajor európai integrációsügyi miniszter

Készül az új beruházási törvény, amely hamarosan Szerbia Képviselőháza elé kerül, és a rendelkezései hozzájárulnak ahhoz, hogy olyan feltételeket biztosítsunk a külföldi beruházóknak, amelyekkel a legfejlettebb európai országokban várják őket. Szerbia a régió legjobb országa akar lenni a lehetséges beruházók számára – ezt Željko Sertić gazdasági miniszter jelentette ki tegnap Nagybecskereken, ahol Beata Merk Bajor európai integrációsügyi miniszter kíséretében megtekintette a német Draxlmaier társaság üzemét.

A Draxlmaier az egyik legnagyobb, és a legtöbb nőt foglalkoztató munkáltató  (Fotó: Kecskés István)

A Draxlmaier az egyik legnagyobb, és a legtöbb nőt foglalkoztató munkáltató (Fotó: Kecskés István)

A vendégek megismerkedtek a gépkocsiműszerfal-alkatrészeket gyártó kompánia nagybecskereki üzemét, amely 2008 óta működik a Béga menti városban. Mint Andreas Weber, a Draxlmaier csoportosulás vezérigazgatója elmondta, a dolgozók száma a nagybecskereki üzemükben már meghaladta a 3300-at. A gyár 25 ezer négyzetméteres gyárcsarnokaiban folyik termelés, de további bővítési terveik vannak, ezeket azonban 2017-ben tervezik megvalósítani.

Beata Merk Bajor európai integrációsügyi miniszter hangsúlyozta, hogy nagyon fontos Bajorország és Szerbia gazdasági együttműködése. Szerintr Szerbiában előnyt jelent a jól képzett, fiatal munkaerő, és az sem mellékes, hogy a foglalkoztatottak között sok a nő. Ugyanakkor az is fontos, hogy Szerbia stabil ország, ahol komoly lépéseket tesznek a beruházók jogbiztonsága irányában.
Željko Sertić gazdasági miniszter hozzátette, a Draxlmaier a Szerbiában jelenlevő harminc nagy német kompánia egyike, mintegy 25 ezerszemélyt foglalkoztat, és nagy jelentőséggel bír a termelése. Rajta kívül mintegy 400, német tőkével rendelkező vállalat is üzemel térségünkben. Mint mondta, a szerb állam támogatni fogja a Draxlmaier további bővülési terveit. Szerinte mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ilyen nagy társaságok minél több hazai ellátót vonjanak be a termelésbe. Ugyanakkor a miniszter fontosnak mondta a további gazdasági reformok megvalósítását, méghozzá nemcsak a nyilatkozatokban, hanem a konkrét tettekben is.

A Draxlmaiert 1958-ban alapították, Nagybecskereken kétszáz dolgozóval kezdte meg a termelést 2008-ban. A Mecedes-Benz, a BMW, az Audi, a Maybach, a Jaguar, a Bugatti és más autógyárak exkluzív modelljei számára gyárt műszerfal-alkatrészeket. A negyven európai, észak-amerikai és ázsiai országban működő ötven gyárban több mint 55 ezer dolgozót foglalkoztatnak. A német kompánia azok közé a kompániák közé tartozik, amelyeknek sikerül lépést tartaniuk az ázsiai konkurenciával.
Hosszas latolgatás után (a három lehetséges színhely Románia, Szlovákia és Szerbia volt) döntöttek a nagybecskereki beruházás mellett. Nagybecskerekken kívül (itt kizárólag termelési kapacitásuk van) Kragujevacon van raktáruk.