2024. április 24., szerda

Tagtoborzás a Kodályban

Szeptember 1-jétől a központ több szakosztályának csoportjai is elkezdték a munkát – Szeptember 21-én indul a néptánc-szakosztályon belül a kezdőkkel való foglalkozás
A Topolyai Napok sorozatban évről évre több program sikerre vitelében közreműködnek a Kodály-tagok – Felvételünkön a Csiripiszli táncegyüttes a 2014-es évi mézkiállítás és -vásár megnyitóján (Szabó Anikó felvétele)

A Topolyai Napok sorozatban évről évre több program sikerre vitelében közreműködnek a Kodály-tagok – Felvételünkön a Csiripiszli táncegyüttes a 2014-es évi mézkiállítás és -vásár megnyitóján (Szabó Anikó felvétele)

Jelenleg is zajlik a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakcsoportvezetői által szervezett, bonyolított tagtoborzás, amely a gyermek- és a felnőtt lakosság felé is irányul. Eredményeképpen többek között legutóbb az elsős és másodikos kezdő, a magyar néptánc és népi kultúra iránt érdeklődő kisgyerekekből formálódott új csoport a néptáncos szakosztályon belül. Második éve él a Virgonc.

Mindenekelőtt az esetleges újításokról, fejleményekről, a tagtoborzás menetéről kérdeztük a Kodály elnökségének tagjait. Kisimre Szerda Anna a központ művészeti vezetőjeként kiemelte:

- A szeptember 19-én zajló mézkarnevál után kezdenénk az új tagokkal a munkát, addig zajlik majd a tagtoborzás, mindenekelőtt a topolyai iskolákban, óvodai tagozatokban. Számos esemény, ehhez kötődően pedig felkérésünk van, így aztán több csoportunknak lesznek fellépései, vendégszereplései már e hónap folyamán. Többek között a Csiripiszli, a Szélszirom, a Cirkalom, az asszonykórus is elkezdte, kezdi hamarosan a munkát. Minden tanév kezdetekor értesítjük az ovisokat, az általános iskolásokat, elsősorban az alsós korosztály képviselőit arról, hogy milyen szakosztályok működnek, indulnak. Az idei tanév elején sem maradnak el a kisdiákok számára szervezendő bemutató óráink, amelyeket Savelin Lászlóval közösen tartunk. Szórólapokat most is készítünk, ezeket osztjuk szét a tanintézményekben. A felnőtt korosztály képviselőit, akiket a felnőtteket mozgósító szakosztályainkba: asszonykórusunkba, a kézimunkacsoportunkba várunk, a szeptemberben tartandó expón is megszólítjuk ily módon. Az új, néptánc iránt érdeklődő tagokkal szeptember 21-étől veszi majd kezdetét a munka. Második éve létezik az első és második osztályosokat tömörítő Virgoncok, mely tánccsoportunk még fogadhatja az újonnan jelentkező elsősöket is. Úgy vélem, új csoport indítása jövőre lesz aktuális – fogalmazott Kisimre Sz. Anna.

A Virgoncokon kívül negyedik éve él, jelenleg harmadik és negyedik osztályos néptáncot tanulók csoportjaként a Csiripiszli, továbbá ebben a szakosztályban működik az ovis csoport és az immár felsős általános iskolás tagokból álló Szélszirom együttes, valamint a Cirkalom táncegyüttes. A felsoroltak mellett a Szivárvány képző- és iparművészeti szakkör, az Aurora elnevezésű irodalmi, beszédművészeti és nyelvművelő stúdió, a Csörgő citerazenekar, a Kaláris asszonykórus, a Hétmező énekcsoport, az énekszólisták és kettősök, a Tulipán kézimunkacsoport, valamint a Csalóka zenekar működik a Kodály központban. A Németh Anna kerámiaművész vezette Szivárvány szakkör október első szombatján kezdi meg a munkát, a csoportvezető 5-6 alsós kisdiák jelentkezését várja még. Az Ercsi Ilona irányította Tulipán kézimunkacsoport szeptember 1-jén már megkezdte foglalkozás-sorozatát, amely ezentúl is keddenként, 15-től 17 óráig tartó műhelymunkákból áll. A Tulipánnak jelenleg 20 tagja van, közülük négyen vettek részt a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének elmúlt hétvégén szervezett nyári táborában. Ők az elkövetkező hetekben a mostani és a jövőbeli Tulipán-tagokkal az ott tanult új ismereteiket osztják majd meg, tudtuk meg Ercsi Ilonától. Gazsó Hargita, az Aurora vezetője kifejtette:

- Szeptember 5-én kezdünk. Mivel Tóth Ferenc néprajzkutatónk, írónk 75 éve született, vele kapcsolatosan október elejére egy rádióműsorra és egy szavalóversenyre is készülünk. Az Aurorába várjuk azon általános- és középiskolások jelentkezését, akik affinitást éreznek az íráshoz, előadóművészethez. A foglalkozások szombatonként 10-től zajlanak a múzeumban – foglalta össze Gazsó Hargita, aki az Aurorán belül a beszédművészeti műhelyt vezeti. A kreatív írás szekciót, amely 2015 februárjától működik, Benedek Miklós irányítja.