2024. április 25., csütörtök

Fiatalok és kábítószer

Ötszáz vajdasági középiskolás vett részt a Közegészségügyi Intézet drogprevenciós programjában

Szeretném tudni, hogy tudjak választani! Ezzel az elnevezéssel tartott egy nyolc hónapos drogprevenciós programot a Szabadkai Közegészségügyi Intézet. A megvalósításra a Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárságtól nyertek pályázat útján 200 000 dinárt. A projektum partnerei az újvidéki Restart Egyesület a szenvedélybetegek és volt függők megsegítésére, a Szabadkai Ifjúsági Iroda és a szabadkai Politechnikai Középiskola igazgatója, Iso Planić voltak. A programot annak végrehajtói csütörtökön értékelték.

Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács ifjúsági és sportkérdésekkel megbízott tagja elsősorban annak fontosságát hangsúlyozta, hogy e projektum megvalósítása során igen jónak bizonyult a különböző szektorok közötti együttműködés, hiszen a megvalósításban részt vállaltak az egészségügyi intézmények, az ifjúsági irodán keresztül az önkormányzat, és mivel fiatalokat céloztak meg, a legfontosabb, hogy a tanintézmények is kivették a részüket.

A programban, amelynek célja a függőségi betegségek visszaszorítása Vajdaság területén, összesen 18 középiskola 500 diákja kapcsolódott be. Hat szabadkai középiskola mellett a programban részt vettek topolyai, újvidéki, adai, zentai, szécsányi és pancsovai tanintézmények is.

Dr. Nada Kosić Bibić,a projektum koordinátora elmondta, a nyolc hónap során három multimédiás vitafórumot szerveztek, amelyeket egy multidiszciplináris csoport vezetett, amelyben orvos, pszichológus, sportoló és függőségből kigyógyult személy vett részt. A fórumokon a fiatalok is aktívan részt vettek, a koordinátor szerint a legmélyebb benyomást a kigyógyult drogfüggők vallomásai tették rájuk, egyben prezentáltak számukra egy másfajta függőséget, a sportot, így például részt vettek egy húsz kilométeres gyalogtúrán is a Palicsi-tó körül.

A projektum keretében egy átfogó közvélemény-kutatást is végeztek, amelynek tanulságos eredményei lettek. Így például a megkérdezett fiatalok 52 százaléka ítélte meg úgy, hogy a marihuána kábítószer, a különféle káros anyagok használata 62 százalék szerint kifejezetten káros. A megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy nem árulná el barátját, társát, ha arról kiderülne, hogy drogfüggő, inkább ő maga próbálna neki segíteni.

Arra a kérdésre, hogy az ilyen anyagok használata függőséget okozhat-e, 78 százalék válaszolt igennel, ami a doktornő értékelése szerint azt jelenti, hogy a fiatalok 20 százaléka sorolható a kockázatos kategóriába, téves álláspontja miatt. A nagy többség, vagyis 72 százalék véli úgy, hogy a függőség gyógyítható barátok, a család segítségével, támogatásával.

Ami dr. Nada Kosić Bibić szerint aggasztó, az a fiatalok többségének értékrendje. A kérdésre, hogy melyek számukra a legfontosabb értékek, az első öt helyen az őszinteség, a szeretet, a tisztelet, az illedelmes viselkedés és a jóság szerepelt, viszont a tolerancia egészen hátra szorult.

Dejana Baltes, a város Ifjúsági Irodájának vezetője elmondta, ők elsősorban a közösségi oldalakon szervezett aktivitásokat végezték, kidolgozták a projektum logóját és egy kisfilmpályázatot írtak ki, „Az élet csúcs, hódítsd meg!” címmel. Erre a felhívásra Vajdaság hét városában összesen 11 kisfilm érkezett be, összesen 21 szerző munkája.

Baltes szerint a filmek elkészítésében ennél sokkal többen vettek részt, esetenként egész osztályok. A filmek megosztásra kerültek a projektum Facebook-oldalán is, ahol lehetett őket lájkolni, hozzászólni, így széleskörű aktivitást hozott magával. A becslések szerint ilyen módon további 40 ezer fiatalt tudtak közvetetten bekapcsolni a programba. Ehhez mindenképp hozzá kell adni az egyes iskolák dolgozóit is, akik szintén kivették a részüket a munkából.

A filmek azért is fontosak, mert azok továbbélnek majd, a későbbiekben is várhatóan sokan megnézik őket. A filmes felhívásra Szabadka mellett zentai, szécsányi, verseci, újvidéki, adai és pancsovai munkák érkeztek, amelyeket egy háromtagú zsűri bírált el, amelyben helyet kapott a Közegészségügyi Intézet munkatársa, egy újságíró és egy fiatal. Ők választották ki a három legjobb alkotást, amelyek közül az első helyezettet le is vetítették. A filmek megtekinthetők a projektum Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/pages/Hoću-da-znam-jer-ja-biram)

Iso Planić elmondta, ez a program azt igazolta, hogy kevés pénzből is lehet szép eredményeket elérni. Mint pedagógus elmondta, a tevékenységek érdekesek voltak, a fiatalok odafigyeltek, elégedettek, és sikerült őket megérinteni.

Planić, aki aktív hegymászó is, elmondta, a fiatalokkal folytatott beszélgetés során arra igyekezett rámutatni, hogy vannak olyan függőségek is, amelyek hasznosabbak, mint a kábítószer.

A jelenlévők értékelése szerint a projektum elérte célját, ami a középiskolás korú fiataloknak a függőségi betegségekkel, a kábítószer-használattal kapcsolatos jobb tájékozottságát célozták meg illetve aktív bekapcsolásukat a különféle kreatív tevékenységekbe, valamint az egészséges élet népszerűsítését.