2024. április 25., csütörtök

Várják az új lakókat

Folyamatosan jelentkezhetnek a kezdő vállalkozások a Szabadkai Üzleti Inkubátorba

A Szabadkai Üzleti Inkubátor, amely 2006-ban kezdte meg működését, egyike a város kiemelkedő gazdasági kezdeményezéseinek. A nyugati országokban meghonosodott modell alapján működésük célja a kezdő vállalkozások talpra állásának, megerősödésének segítése, hogy a hároméves inkubációs időszakot követően azok önállóan is megállhassanak a lábukon.

Az inkubátorházban folyamatos az új lakók, új vállalkozások felvétele.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Ződi Ildikó megbízott igazgató lapunknak elmondta, a pályázat egész évben nyitva áll, azzal, hogy három-négyhavonta bírálják el a beérkezett pályázatokat. Újdonságnak számít, hogy ezentúl olyan vállalkozások jelentkezhetnek lakónak, amelyek legfeljebb két éve vannak bejegyezve. Ez korábban egy év volt, az inkubátorház ezzel is segíteni szeretne a kezdő vállalkozásoknak. Magánszemélyeknek három hónapjuk van rá, hogy az inkubátorházba történő felvételt követően bejegyeztessék vállalkozásukat.

A Szabadkai Üzleti Inkubátor szeretné javítani a kommunikációt, ezért a Facebook közösségi oldalon is megtalálhatók lesznek, céljuk népszerűsíteni magukat, ezt követően pedig számos új programot kívánnak beindítani.

Jelen pillanatban 16 lakója van az inkubátorháznak, 10 vállalkozás fizikailag is jelen van, további hat pedig virtuálisan. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kezdő vállalkozók az irodán és a termelőobjektumon kívül mindent megkapnak, ami a „bennlakóknak” jár, vagyis többek között a szaktanácsadást, a könyvelői szolgálatot. Még egy vállalat megkapta a lehetőséget, hogy beköltözhet, de eddig nem végezte el a bejegyzést, erre három hónap áll a rendelkezésére.

A pályázat folyamatosan nyitva áll az új lakók részére. Az igazgatónő elmondta, hogy folyamatosak a jelentkezések, mindig van 2-3 érdeklődő, legközelebb októberben-novemberben szeretnének még az idén egy elbírálást elvégezni.

A virtuális program beindításának köszönhetően most vannak szabad kapacitások az inkubátorház területén.

‒ Ami érdekes, hogy a hat új lakó mindegyike fiatal vállalkozó, fiatal személyek, akik innovációval is foglalkoznak. Az inkubátorház működésében a hangsúly épp az innovatív tevékenységen és a fiatal személyek támogatásán van – magyarázta Ződi Ildikó.

Az inkubátorházban jelenleg két szolgáltató cég működik, egy vállalat franchise eladásával foglalkozik, azután van robotikával, innovációval, természetes szappangyártással foglalkozó lakó, egy cég logisztikai tevékenységet folytat és van két marketing cég. A még bejegyzésre váró vállalkozás lábbeli-felsőrész gyártását végzi majd, már meglévő piacra, ebben az esetben sok gépre, komoly beruházásra van szükség – tette hozzá az igazgatónő.

Az inkubátorház az itt működő vállalkozások révén 40‒ 50 embernek biztosít munkahelyet. A jövőbeni tervek között szerepel európai partnerek keresése, hamarosan európai uniós pályázatok jelennek meg, ehhez szeretnének megfelelő partnereket találni. Egyébként a Szabadkai Üzleti Inkubátor önkormányzati és tartományi pénzeszközökből, saját forrásokból és pályázatokból működik.

Az inkubátorház kevésbé vesz részt a különféle kiállításokon, inkább arra törekednek, hogy vállalkozásaikat küldjék a különböző szakmai vásárokra. Nemrégiben a robotikai tevékenységgel foglalkozó cég a celjei kiállításon vett részt, ezúttal látogatóként, de a jövőben kiállítóként is terveznek ott megjelenni. Ugyanez a cég egy római kiállításon is megjelenik, részvevőként, itt az inkubátorház támogatja az utat és az elszállásolási költségek egy részét fedezi.

Az inkubátorházból elindult cégeknek 70‒ 80 százaléka meg tudott maradni a piacon, noha a jelenlegi feltételek mellett a kisvállalkozásoknak nehéz az érvényesülés.

Az inkubátorház egy versenyt tervez, amelynek során pénzt adnának az öt legjobb benyújtott ötlet részére. Ennek lényege új termékek és szolgáltatások létrehozása. Ehhez egy jó üzleti tervet kell elkészíteni, amelyeket egy bizottság elbírál. Így tudnák a cégek saját termékeiket finanszírozni.

Az inkubátorháznak együttműködési szerződése van az újvidéki Edukációs Központtal, ahol munkanélkülieknek képzésével foglalkoznak, angol és német nyelvtanfolyamokat szerveznek.