2024. április 25., csütörtök

Sikeres tanszer-segélyakció

Folyamatban van A hagyományok különbözőek, de egyediek projektum

A magyarkanizsai Segítsük egymást, Vajdaság! civil szervezet idén is sikeresen bonyolította le a tanfelszerelési akcióját. Budincsevity Angéla, a szervezett elnöke elmondta:

– A támogatóknak és a pillepalackok gyűjtésében részt vevőknek köszönhetően Magyarkanizsa községben 31 gyermek részesült tanszercsomag-adományban. Magyarkanizsán kívül még Zentán 20 és Ada községben 10 gyereknek biztosítottuk az iskolakezdéshez szükséges tanfelszerelést. Összesen tehát 61 gyerek kapott tanszereket. Köszönettel tartozunk a segélyakciót támogató cégeknek, a Grafopaknak, a Garant-Coopnak, a SP Marketi zentai kirendeltségének, Lippert Erzsébet osztrák állampolgárnak, az Union Market boltnak, a pillepalackgyűjtésben részt vevőknek, hogy hozzájárultak az akció sikeres lebonyolításához.

Szervezetünk továbbra is számít a lakosság nagylelkűségére, az adományokra, mindarra, amit a segítőkész polgárok nélkülözni tudnak, mivel sok olyan család és gyermek van, akik nélkülöznek és segítségre szorulnak. Már készülünk a következő akciókra, ezek a Mikulás-várás és a karácsonyi élelmiszerosztás – mondta a segélyszervezet vezetője.

A civil szervezet sikeresen pályázott a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárságnál A hagyományok különbözőek, de egyediek címmel, a nyertes projektumot augusztus 14-étől október 31-éig valósítják meg.

– Mindig is nagyon fontosnak tartottuk a közös alkotás örömét, amely közösségformáló, és hozzásegít a nemzeti identitás megőrzéséhez. A projektum első mozzanataként a községbeli 7–15 éves gyermekek augusztus 14-én játékos környezeti és honismereti csapatépítő napon vehettek részt a martonosi Tandari-tanyán és horgásztavon. A környezeti vetélkedőn a gyerekek csapatokat formáltak, különböző színes papírokból origamikat készítettek, valamint Vajdaság vegyes kultúráit érintő kérdésekre válaszoltak. Ezenfelül kifestőztek és népi motívumokat gyurmáztak. Kinyomtatott képeslapokat festettek ki, és ezekből a végén 3D-s animációt készítettek.

A projektum célja a kulturális sokszínűség megőrizése, ugyanakkor a kisebbségi és a domináns kultúrák gyakran egyenlőtlen viszonyára is felhívjuk a figyelmet. Fontos a nemzetet éltető hagyományok, szokások, játékok megismerése, átadása a fiatal generációk számára, hogy ezekről pozitív élményeket szerezzenek, és általuk hiteles, követendő mintákat kapjanak. A multikulturális program tematikai egységben a pozitív gyakorlat bemutatása segítséget nyújt a gyerekeknek, hogy elfogadják mások hagyományait.

A szeptember folyamán rendezendő kerekasztal-beszélgetés a magyar kisebbségről és hagyományainkról, a már megtartott és tervezett programokról, intézmények és civil szervezetek együttműködéséről fog szólni. Projektpartnerünk a magyarkanizsai Destinus Ifjúsági Szervezet, amely két éve szervezetünk alappillére – számolt be a közelmúltban kezdődött projektumról Budincsevity Angéla, a Segítsük egymást, Vajdaság! civil szervezet elnök asszonya.