2024. április 25., csütörtök

Száz kézimunkázó

Ismét Kishegyes volt a helyszíne a kézimunka-szövetség háromnapos táborának
Szorgos munka folyt a táborban (Lakatos János felvétele)

Szorgos munka folyt a táborban (Lakatos János felvétele)

A Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége idén is a kishegyesi Kátai-tanyán tartotta meg éves kézimunkatáborát. Ez alkalommal igen tömeges volt a három napos tábor: száz kézimunka-kedvelő hölgy jött össze. Az évenként megrendezésre kerülő eseményt most tartották meg tizenegyedik alkalommal. Kiss Julianna, a szövetség elnöke mind tartalmilag, mind létszámban elégedett a táborral.

- Száz résztvevőnk érkezett olyan községekből, amelyek tagjai a szövetségnek. Vannak újvidéki, budiszavai, temerini, verbászi, szenttamási, óbecsei, csantavéri, csókai, kúlai, topolyai, bácsfeketehegyi és kishegyesi asszonyok. Háromnapos táborunk mottója: taníts, tanítalak. Tehát hoztunk magunkkal tudást, és új tudással gyarapodva térünk haza. Idén a fő hangsúly a szövésen volt, ugyanis pályázati forrásból vásároltunk egy szövőszéket és egy asztali szövőkeretet. A szükséges anyagokat saját forrásból nem tudtuk megvásárolni teljesen mértékben, de köszönve a kishegyesi önkormányzat támogatásának, sikerült. Ők több éve segítenek bennünket, és minden elismerésünk az övéké, mert felfigyeltek erre a pozitív munkára – mondta el Kiss, majd azt is elpanaszolta, hogy a korábbi években megpróbáltak más forrásokból is támogatást kérni, de sikertelenül. A szövetség elnöke szerint azzal a réteggel, amelyet a szövetség szólít meg, Vajdaságban senki sem foglalkozik, annak ellenére, hogy támogatni kellene őket.

Amint említettük, a táborban a szövésen volt a fő hangsúly, emellett foglalkoztak gyöngyfűzéssel, üvegfestéssel, folton-folt varrással, hímzéssel, papírkosár-fonással, képeslapok készítésével, stb. Kiss szerint sok szép alkotás született, s ami ennél is fontosabb, a résztvevők sokat tanultak egymástól. A kishegyesi önkormányzat számára fontos, hogy egy ilyen népes tábornak Kishegyes volt a helyszíne, mondta el lapunknak Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

- Száz hölgy vett részt a kézimunka-szövetség táborában. Ilyen esetben az érintett önkormányzatnak kötelessége, hogy támogassa a tábort. Mi ezt az idén is megtettük, a helyi közösség és az önkormányzat is segítette a kézimunkázókat. Emellett egy magyarországi cég felajánlásával, amit személyesen bonyolítottam le, foltvarráshoz felhasználható anyagokat is kaptak a hölgyek. Remélem, hogy a szövetség a jövőben is megtartja azt a szokását, hogy Kishegyesen tartja meg táborát – nyilatkozta Mohácsi, majd hozzáfűzte, hogy a kézimunkázók szövetsége a jövőben is számíthat az önkormányzat támogatására.