2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS – EB-SELEJTEZŐK

Magyar győzelemmel élesedne a harc

Amennyiben hazai siker születik a magyar–román mérkőzésen az Európa-bajnoki selejtezősorozat mai játéknapján, akkor szorosabb lesz az élmezőny, és élesedne a harc az automatikus részvételt jelentő első két helyért. Bernd Storck szövetségi kapitány együttese, amely jelenleg a harmadik, pótselejtezőt érő helyen áll, esetleges sikerével pontszámban utolérné a jelenleg éllovas riválist, egyúttal esélyt teremtene az egypontos hátránnyal második északíreknek, hogy visszavegyék a vezetést a csoportban, ha – a várakozásoknak megfelelően – győznek a Feröer szigeteken. Amennyiben ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor az északírek két ponttal előznék meg a magyar–román duót, de ha csak döntetlent érnek el, akkor mindhárom csapat 14 ponttal várná a folytatást.

A magyar vereség viszont jószerivel bebetonozhatja a harmadik helyet a csapatnak, ugyanis akkor három körrel a vége előtt a románoknak már hatpontos előnyük lenne, ráadásul az északírek is megléphetnének öt pontra feröeri győzelmükkel.

A magyar–román pontosztozkodás elsősorban az északíreknek kedvezne, mivel sikerrel átvehetnék a vezetést a románoktól, míg a magyarokat négy pontra leszakíthatnák a két csapat hétfői, belfasti mérkőzése előtt. A csoport harmadik találkozóján két csalódott válogatott mérkőzik meg: a finnek a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, jelenleg viszont nyeretlenül sereghajtó, újabb kapitányváltáson átesett görögökhöz látogatnak.

A magyar labdarúgó-válogatott eddig 24 alkalommal mérkőzött mai riválisával, a román csapattal: 11 győzelem és 7 döntetlen mellett 6-szor vereséget szenvedett.

Legutóbb 1981-ben, Mészöly Kálmán kapitánykodása alatt, Fazekas László góljával tudott nyerni a magyar együttes, Budapesten, vb-selejtezőn. Az azóta lejátszott tíz meccsen négy döntetlen mellett hat vereség a magyarok mérlege. Ebben az időszakban mindössze három találkozón szerzett gólt a magyar csapat.

Öltözködés helyett a játék és a gólok legyenek a beszédtémák

A szerb válogatott, amely már korábban elveszítette minden esélyét, hogy ott legyen a jövő évi Európa-bajnokságon, ma Újvidéken 20.45-től Örményország ellen lép pályára. Függetlenül attól, hogy a kontinensbajnokságra biztosan nem jut ki a válogatott, a szerb labdarúgók emelt fővel szeretnék elhagyni a pályát a selejtezősorozat hátralevő találkozóin. Korábban mindig arról lehetett olvasni, hogy a „válogatotton belüli hangulat remek, mindenki jól megérti a másikat”, aztán az eredménnyel és a jó játékkal mindig adósak maradtak az Európa topbajnokságaiban játszó labdarúgók. Most kicsit változott a helyzet, hiszen Nemanja Matić, a Chelsea középpályása kritizálta Aleksandar Mitrovićot, akinek az öltözete Matić szerint hagyott maga után kívánnivalót.

„Senkinek, még az újságíróknak sem ezekről a dolgokról kellene őt felismernie, hanem a játékáról és a góljairól” – mondta Matić, aki hozzátette, sokan kritizálták őket az elmúlt időszakban, s reméli, hogy a következő kvalifikációs sorozatban már más lesz a helyzet.

„Sok minden közrejátszott, hogy ilyen rosszak lettek az eredményeink. Kezdve attól, hogy másfél év alatt négy szövetségi kapitány ült a kispadon, egészen addig, hogy néhány fiatalabb játékos nehezen találja meg a helyét a bulvárlapok által rólunk kialakított képben” – mondta Matić a Večernje novostinak.