2024. április 23., kedd

Felvételit hirdet a KDSZ Színházi Műhelye

A foglalkozások októbertől indulnak Szabadkán

Másodikos középiskolás diák voltam, mikor Szabadkán elindult a Színitanoda Kálló Béla, G. Erdélyi Hermina és Kovács Frigyes színművészek vezetésével. Az akkori Színitanoda egytől egyig mindnyájunknak meghatározó részévé vált, hiszen azok a fiatalok, akik 10 évvel ezelőtt belecsöppentek ebbe a közösségbe, azóta is a délvidéki magyarság kultúráját ápolják, fejlesztik és erősítik, bár nem mindenki maradt a színészi pályánál. Gondolom sokaknak ismert Baráth Attila, Crnkovity Gabriella, Gombos Dániel, Hajvert Ákos, Kozma Rita, Lőrinc Tímea, Ozsvár Róbert, Raffai Ágnes és Török Arnold neve is. A művelődési élet utánpótlásának bölcsője volt a színitanoda. Ezt a szerepet a többi között most a Kosztolányi Dezső Színház Színházi Műhelye tölti be. A fiataloknak az idei iskola év alatt is lehetőségük nyílik bekapcsolódni a munkába. A színházi műhely részleteiről Kálló Béla színművésszel, osztályvezető tanárral beszélgettem.

 Kiket vártok az idén a színházi műhelybe?

– Az idén is a 17 éven felüli fiatalokat várjuk a műhelybe, a felső korhatár 30 év. Nagyon jó a leosztás, hiszen több színházi műhely is működik Vajdaság-szerte, és több korosztályt foglalkoztat. Kiváló az együttműködés például a Fabula Rasa gyermekszínjátszó grunddal, amely a kicsikkel és a középgenerációval is foglalkozik. Hozzánk az egyetem előtt álló diákok jelentkeznek, valamint azok, akik a színészi pályára készülnek.

 Jelentkezhetnek azok is, akik nem feltétlenül szeretnének színészettel foglalkozni?

– A színházi műhely nyitva tartja kapuit azok előtt is, akik nem színházzal szeretnének a későbbiekben foglalkozni, hiszen az előző évek is azt bizonyították, hogy azok is érdeklődtek, akik önmagukat szerették volna fejleszteni, akár kommunikáció, önbizalom vagy kreativitás terén. A színházi műhely ezt biztosítani tudja, főleg mert a tanári kar is úgy van összeválogatva, hogy a szakma több területét érintse. Az oktatás egy iskolaéven át tart, heti két foglalkozással.

Lesz-e változás a korábbi évekhez viszonyítva?

– Annyival fog változni a színházi műhely működése, hogy lesznek nyílt órák. Vajdaság-szerte szeretnénk meghirdetni, hiszen korábban is a tartomány számos településéről voltak résztvevőink. Úgy választjuk ki közösen a foglalkozások időpontjait, hogy az utazók is időben megérkezhessenek, és részt vehessenek rajta. A pénzforrások remélhetőleg biztosítva lesznek, így a műhelyen való részvétel ingyenes.

Melyek a feltételek, amennyiben valaki jelentkezni szeretne?

– Monológgal, prózával vagy verssel kell jelentkezni, mindenki maga döntheti el, hogy melyik műfaj áll hozzá a legközelebb, ezt kell fejből előadni a felvételin, amely szeptember 30-án lesz a Kosztolányi Dezső Színházban, 19 órától.

A Kosztolányi Dezső Színház Színházi Műhelyének tanárai a 2015/2016-os évben: Kálló Béla (színművész) osztályvezető tanár, színészmesterség, Varga Tamás (színművész) tanársegéd, színészmesterség, Kiss Anikó (rendező-koreográfus) mozgástanár, Raffai Ágnes (színművész) beszédtanár, Kucsov Borisz (színművész) a vizsgaelőadás rendezője.