2024. április 25., csütörtök

Meg kell fékezni a klímaváltozást

Szerbiában a nagy légszennyezőket, európai példára, környezetvédelmi lépésekre kényszerítik

Kidolgozás alatt van Szerbiában az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról szóló törvény, amely a tervek szerint 2016. január 1-jén lép hatályba, és arra kötelezi majd a termelésük során szén-dioxidot kibocsátó vállalatokat, hogy csökkentsék a szén-dioxid mennyiségét – tudtuk meg Snežana Bogosaljević Bošković mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztertől az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszer felállítása kapcsán szervezett tegnapi zárókonferencián.

Az egymillió euró értékű, és immár két éve tartó projektum megvalósítása során – amelyet az Európai Unió mellett külön Franciaország, Németország és Ausztria is támogatott –kiderült, hogy Szerbia területén 128 olyan ipari és energetikai létesítmény van, amelyek a szén-dioxid-kibocsátás miatt kötelesek lesznek bevezetni azt a rendszert, amely ezen gázok kibocsátásának csökkentéséhez vezetnek– emelte ki a miniszter asszony.

Mint mondta, az elmúlt két évben elvégezték az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának felmérését, az érintett vállalatokban képzést tartottak, hogy miután a készülő térvény életbe lép, 2017-ig az előírásokhoz tudják igazítani a termelés folyamatát.

Az Európai Unió arra kötelezte tagországait, hogy csökkentsék az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának mennyiségét, amit az elmúlt években 40 százalékban sikerült az EU-tagállamoknak elérniük, de úgy tervezik, hogy 2050 végéig 80 százalékkal csökkentik – tudtuk meg Oskar Benedikttől, az Európa Bizottság szerbiai delegációjának vezetőjétől, aki arra is rámutatott, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb gondokat okoz a világban. Csak 2015 első hét hónapjában 15 hőmérsékletrekordot sikerült megdönteni. A legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók a energiatermelők és a repülők, éppen ezért ezeken a területen kell Szerbiának is nyomást gyakorolnia.

Mivel az EU nagyon fontos kérdésként kezeli a klímaváltozás problémájának enyhítését, Párizsban hamarosan olyan nagy konferenciára kerül, sor, amely a klímaváltozás megfékezésére keres egységes fellépést a világ államai részéről. Ezen a konferencián Szerbia is részt vesz.