2024. április 24., szerda

Negyvenmillió dinár öntözőrendszerekre

Az idén az a tartományi mezőgazdasági titkárság 220 millió dinárral támogatja az öntözőrendszerek vásárlását

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság által meghirdetett öntözési rendszerek társfinanszírozási pályázatának nyertesei tegnap átvették a támogatásokról szóló szerződéseket. A 65 sikeresen pályázó földműves 40 millió dinár, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Branislav Knežević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes elmondta, hogy a tartományi támogatásoknak köszönhetően az idén eddig mintegy 3,5 ezer hektár termőföldön sikerült kiépíteni az öntözőrendszert.

– A mostani pályázat része a 2015-ös évre meghirdetett, öntözési rendszereket finanszírozó akciójának, amelyre a tartományi titkárság mintegy 220 millió dinárt irányozott elő. Az elmúlt időszakban minden évben 5–7 ezer hektárnyi földterületen sikerült kiépíteni az öntözőrendszert. Ez nem kis terület, ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Arab Emirátusokból érkező befektetők 10–15 ezer hektárnyi vajdasági termőföldet terveznek öntözni – emelte ki Knežević.

A sikeresen pályázó gazdák is elégedettséggel szóltak a tartományi titkárság nyújtotta lehetőségekről:

– Öntözési pumpát vásároltunk 11 ezer euró értékben, ennek az 50 százalékát a tartományi titkárság most megtéríti. A szárazság miatt az öntözési rendszerbe való befektetés az idén nagyon jó döntésnek bizonyult – nyiltakozta a péterrévei Szabó Tibor.

A szentmihályi Nagy Csaba elmondta, hogy a megvásárolt öntöző- és csepegtetőrendszerek részleges megtérítésére kapott támogatást.
– Három hektáron használom ezeket a rendszereket, ahol konyhakerti növényeket termesztek. A tartomány támogatása nagyon fontos, mivel az öntözőrendszerek nagy anyagi ráfordítást igényelnek – részletezte Nagy.

A nyékincai Galambos László rózsatermesztéssel foglalkozik, a virágokat Horvátországban értékesíti. Galambos nagyon örül az öntözőrendszernek, de nagy szüksége volna hűtőházra is, mert annak hiányában termékét csak a jelenlegi piaci árakon tudja értékesíteni.