2024. április 16., kedd

A Subotica-trans alkalmazkodik a helyzethez

Nap mint nap, a szükségletek alapján döntenek arról, hány járatot indítanak egyes vonalakon

A közel-keleti országokból érkező menekülthullám a vasútállomás és a vasúti forgalom mellett jelentős mértékben befolyásolja a szabadkai autóbusz-állomás és a Subotica-trans utasforgalmi vállalat mindennapi munkáját is. Belgrád irányából tömegesen érkeznek a városba a menekültek, itt azonban a legtöbben csak rövid ideig maradnak, a többség azonnal menetjegyet vált és utazik tovább, nyilván azokba az irányokba, ahonnan a zöldhatáron Magyarországra igyekeznek átjutni.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Milan Vasović, a vállalat közlekedésért felelős segédigazgatója lapunknak elmondta, nem lehet egységes számot mondani arról, hogy naponta mennyi menekült érkezik a városba, vagyis az autóbusz-állomásra, ez a szám állandóan ingadozik. A csúcs a múlt hétfőn, augusztus 24-én volt, akkor érkeztek a legtöbben, azóta ez a szám jóval kisebb. Persze, mint mondta, nem mindenki utazik tovább azonnal, vannak, akik a városközpont felé indulnak, illetve megint mások a téglagyárhoz, ahol tisztálkodnak, megpihennek. Vasović ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy ők nem végeznek ilyen jellegű nyilvántartást, mert nem is feladata a Subotica-trasnak, hogy megállapítsa, kik a menekültek, kik a helybeliek. A buszállomásról a migránsok Magyarkanizsa irányába indulnak tovább a menetrend szerinti járatokkal, de a többség nem utazik a végállomásig, Királyhalomig és Horgosig váltanak a legtöbben menetjegyet.

A vállalat napi szinten dönt arról, az eladott jegyek függvényében, hogy esetleg pótjáratokat is indítanak egy-egy vonalon. Vasović külön kiemelte, hogy számukra a menekültek ugyanolyan utasok, mint a többiek, az állomásra érkeznek, ahol rendesen kifizetik a menetjegyet és így utaznak tovább.

A napokban voltak hallhatóak arra vonatkozó hírek, hogy a buszállomáson a nagyszámú menekült miatt a váróterem is zsúfolva van. A segédigazgató szerint az emberek folyamatosan jönnek-mennek, eddig incidensekre nem volt példa. A tél beálltával várható, hogy sokuk ide húzódik be melegedni, ugyanakkor a tanév miatt a diákok is itt várják járataikat, emiatt a szülők aggodalmukat fejezték ki, hogy esetleg gondok adódhatnak. Kérdésünkre, hogy emiatt tervezik-e esetleg megnövelni a közbiztonságot, kapcsolatba léptek-e esetleg a rendőrséggel, Vasović azt mondta, egyelőre ilyen incidensek nincsenek, ő megérti az aggódást, de ilyen lépéseket egyelőre nem tettek.

A menekültek hosszú ideig utaznak, mostoha körülmények között és nem tudni, hordoznak-e esetleg valamilyen fertőzést. Ezzel kapcsolatban augusztus 20-án közölte a Tanjug a hírt, miszerint a migránsokat Szerbián keresztül szállító fuvarozók ellenőrzése során a felügyelők az elmúlt éjjel több mint kétszáz szabálysértési feljelentést tettek, s forgalmon kívül helyeztek 23 autóbuszt. A buszok fertőtlenítése kapcsán a segédigazgató elmondta, a járművek tisztán tartása, fertőtlenítése a vállalat rendes tevékenységének része, ezt eddig is és most is rendszeresen végzik, attól függetlenül, hogy menekültek, vagy helybeli lakosok utaznak a járatokon.

A tanév kezdete miatt több kezdeményezés is érkezett a szülők részéről, hogy biztosítsanak külön diákbuszokat, annak érdekében, hogy a gyerekek biztonságos körülmények között utazhassanak. Ezzel kapcsolatban az önkormányzatban működő, a menekültekkel foglalkozó munkacsoport az illetékes, akiktől a múlt hét végére volt várható döntés, ilyen azonban információink szerint nem született. Milan Vasović elmondta, a tanévkezdéssel visszaállították az ilyenkor a korábbi években is üzemeltetett diákbuszokat, illetve, amennyiben születik valamilyen határozat külön buszok indítására vonatkozóan, akkor természetesen indítani is fognak ilyeneket.

A diákok utaztatásával kapcsolatban a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete a polgármesterhez fordult egy levéllel, amelyben többek között kifejtik: „azt látjuk, tapasztaljuk, hogy gyarapodott a különjáratok száma a buszforgalmat illetően, ami arra bátorít bennünket, hogy egy olyan kérelmet fogalmazzunk meg, mely szerint szeptember elsejétől a diákoknak fenntartott buszokon és a rendes járatokon, amelyek egyébként a megszokott időpontokban közlekednek, gyermekeink biztonságos körülmények között utazzanak. Gondolunk itt elsősorban a tömegben egyébként is gyorsabban terjedő fertőzésekre, betegségekre.
Szem előtt tartva, hogy a nehézsorsban lévő, hazánkban ideiglenesen tartózkodó és ezután is tömegével érkező embereknek nem biztosítottak a nyilvános illemhelyek, zuhanyzók, azt gondoljuk, hogy önhibájukon kívül is, sokkal nagyobb eséllyel lehetnek betegségek hordozói, fertőzések forrásai.”

Gajda Nóra, az egyesület elnöke elmondta, Maglai Jenő polgármester telefonon értesítette őket, hogy a város megtett minden olyan intézkedést, amely a diákok biztonságos utaztatásának előfeltétele. Ezt a tegnapi, első iskolanapi indulás és hazaérkezés zökkenőmentessége is alátámasztja, emelte ki Gajda Nóra, hozzátéve, hogy a polgármester azt mondta, ha bármi gond van, az ajtaja nyitva áll.