2024. április 24., szerda

A megoldások oldalán

Pásztor István: Jelentős változások várhatók a vajdasági politikai színtéren

Vajdaság Autonóm Tartomány statútuma szerint a tartományi képviselőválasztást a Tartományi Képviselőház elnöke írja ki, 90 nappal a Képviselőház megbízatásának lejárta előtt, mégpedig úgy, hogy a választások az elkövetkező 60 napon belül befejeződjenek. Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház elnökét, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét arról kérdeztük, hogy a jelen politikai helyzetben mikor esedékes a tartományi választások megtartása.

– Szabály szerint a rendes választások kiírására legkésőbb jövő év március 22-ig sor kell kerülnie. A tartományi választások leghamarabbi időpontja április 22-e lehet, a legtávolabbi pedig május 22-e. Amennyiben egyéb más előírt feltételek teljesülnek, például a parlamenti képviselők egyharmada indítványozza, hogy hamarabb kerüljön sor a kiírásra és ezt a plenáris ülésen megszavazza az összképviselők több mint fele, abban az esetben ez szintén egy szabályszerű eljárás volna, amely által hamarabb is ki lehetne írni a választásokat. A lelkiismeretem szerint fogok eljárni, ez pedig azt jelenti, hogy a szabályokhoz fogom magam tartani.

A Tartományi Képviselőházban készülnek a választásokra?

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Az, hogy mikor kerül sor a választásokra, már a választásokra való felkészülés egyik témája. Ezt a témát egyfajta „rendszerfűtésként” szokták mindenhol emlegetni, és nincs ez másként most sem. Úgy gondolom, hogy egy racionális megoldás irányában kellene elmozdulni, vagyis egy időben kellene megtartani az önkormányzati és a tartományi választásokat is. Az önkormányzati választásokat a Szerbiai Képviselőház elnöke írja ki, de eddig mindig az volt az eljárás, hogy csoportosították a választásokat. Ez a kampány, a költségtakarékosság, az emberek megmozgatása és a választópolgárok szempontjából is jó megoldás volt. Remélem, hogy hasonló megoldásra kerül sor a következő évben is, mert egészen biztos, hogy ezt a két választást jövőre meg kell tartani. Ugyanazon a napon kerültek megtartásra négy évvel ezelőtt, és ugyanakkor járnak le a mandátumaik is. Véleményem szerint ezt figyelembe kellene venni, és ezzel összhangban kellene eljárni.

Milyen változásokra számíthatunk a tartományban?

– Ez a kérdés ebben a pillanatban a politikai kalkulációknak és a közvélemény-kutatásoknak a témája. A jelen helyzetből kiindulva azt gondolom, jelentős változások lesznek a vajdasági politikai színtéren, hiszen megváltoztak az erőviszonyok, de hogy ez mit jelent, abba most nem kívánnék belebocsátkozni. A Vajdasági Magyar Szövetségnek megvannak a kapcsolati viszonyai és ezen a viszonyrendszeren belül fog mozogni.

Indokoltnak látja-e az előrehozott köztársasági választásokat?

– Ezzel kapcsolatban az utolsó tizenöt évet kellene megnézni, hiszen csupán két olyan kormány volt ebben az időszakban, amely a teljes négyéves mandátumot kitöltötte: a 2003-tól 2007-ig tartó Koštunica-kormány és a 2008-tól 2012-ig tartó Cvetković-kormány. Ezt a kettőt leszámítva mindig előrehozott választások voltak. Az előírások vonatkozásában nem látom szükségét az előrehozott választásoknak, politikai pragmatizmus szempontjából viszont elképzelhetőnek tartom őket. Egyrészt az elmúlt két évben a kormány jelentős erőfeszítéseket tett az ország költségvetési működése és stabilitása érdekében, ez pedig elszámolható, másrészt megkerülhetetlen társadalmi strukturális változások állnak előttünk. Elképzelhetőnek tartom, hogy egy kampányon, választások útján ehhez kérik a polgárok véleményét, támogatását, egyfajta legitimitását.

A VMSZ készen áll-e a választásokra és mire kívánják fektetni a hangsúlyt a kampányban?

– Készen állunk, bár választási programunk még nincsen. Azokat a folyamatokat kívánjuk folytatni, amelyeket az elmúlt években megkezdtünk, egyrészt nyugtázva azokat az eredményeket is, amelyeket megvalósítottunk, másrészt melegen tartva azokat az ügyeket, amelyeket nem valósítottunk még meg, természetesen módosítva az idő múlásával érkező kérdésekkel. Egészen biztos, hogy a polgárok megélhetése, az életkörülmények és a migráció kérdése, a kisebbségi jogok megvalósulásának ügye, valamint az önkormányzatiság kérdésköre lesz a politizálásunk fókusza. Más szóval, azt szeretnénk elérni, hogy Szerbia egy olyan élhetőbb, gazdaságilag fejlődő ország legyen, amelyben az itt élő magyarság meg tudja őrizni és valósítani önmagát. Függetlenül attól, hogy milyen nehéz körülmények között élünk és milyen problémáink vannak, megoldásokra kívánunk törekedni, még akkor is, ha csak kis lépéseket tudunk tenni. A bizakodás, az előrehaladás, az előrenézés, az erőfeszítés és az erőközpontosítás szempontjából igyekszem továbbvinni a VMSZ politizálását, hiszen ehhez kaptuk az előző választásokon a támogatást, és úgy gondolom, hogy ezt várják el tőlünk a választópolgárok. Kiszámítható, megbízható partner kívánunk lenni, aki elvszerűen áll ki a saját érdekeiért és partner azokban az erőfeszítésekében is, amelyek első lépésekben kellemetlenek lehetnek, de második lépésben mindannyiunk életét előrébb viszik.