2024. március 29., péntek

Jövőre már szerényebb eredmények

A várható nagyobb kamatköltségek, a végkielégítések kifizetése és a növekvő nagyberuházások miatt 2016-ban kevesebb pénz marad az államkasszában

A Nemzetközi Valutaalap küldöttségének Belgrádból való távozásával az országban megkezdődtek az elemzések. Valamennyien elismerően szólnak a költségvetési hiánynak a tervezettnél alacsonyabb szintre való lefaragásáról, a közszférában beindított átszervezésekről, a pénzügyi stabilitás megteremtéséről, és nem utolsósorban az alacsony inflációról, mindezekhez azonban komoly észrevételek is társulnak.

A költségvetési hiány csökkentésében felmutatott eredmények nem csupán az idei évre tervezett szintet múlták felül, hanem a jelenlegi készenléti hitelcsomag kétéves időtartamának végére kitűzött elvárásoknak is eleget tesznek, viszont a dicséretekkel óvatosan kell bánni, mert ilyen eredmények jövőre úgysem várhatók.

– Jövőre olyan kiadások várnak Szerbiára, amelyektől az idén mentesült. Január után már az ideinél nagyobb kamatok várhatók a közadósság visszafizetése során, és ugyancsak komoly tétel lesz az átszervezés alatt álló közvállalatok elbocsátásra váró foglalkoztatottjainak végkielégítése. Az ország emellett kötelezettséget vállalt arra is, hogy 2016-ban növeli a nagyberuházások mennyiségét – részletezi Vladimir Vučković, a Pénzügyi Tanács tagja.

Az elégedetlenséget tetézik majd az elbocsátások is, ugyanis Vučković szerint már az év végéig több ezer foglalkoztatottnak kellene felmondani azon túl, hogy jelentős számú dolgozótól nyugdíjaztatás útján szabadulnak meg a közvállalatok. A Pénzügy Tanács megítélése szerint a következő két évben mintegy 125.000-rel kellene csökkenteni a közszférában foglalkoztatottak számát.

Az IMF küldöttségének arra a megjegyzésére reagálva, hogy Szerbia nem teljesített eleget a nagyberuházások terén, hozzátette, az utóbbi néhány hónapban gyorsított ütemben folynak a munkálatok, és emiatt az év végére a költésgvetési megtakarítások sem mutatnak majd kedvező képet.

Miladin Kovačević, a Köztársasági Statisztikai Intézet megbízott igazgatója is elismerően szólt arról, hogy a tavalyi 122 milliárd dinárról 24 milliárd dinárra csökkent az országos költségvetés hiánya. Ez, valljuk be, hatalmas megtakarítást jelent. A legtöbbet, mintegy 50 milliárd dinárt, az állam a nyugdíjak és a közalkalmazottak bérének csökkentésével spórolt meg.

Goran Pitić, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának tanára szerint is nagy előrelépést tett Szerbia a közpénzek konszolidálásában, de a következő két hónapban (az IMF küldöttségének következő látogatásáig, a készenléti hitelcsomag harmadik felőlbírálásáig) elválik, lesz-e lehetőség a bérek és a nyugdíjak növelésére.

– Az elkövetkező 60 napban sok minden megoldható. Például komoly lépés tehető a közvállalatok és az állami közigazgatás ésszerűsítésében, megkezdhetnék a megfizetetlen hitelek kérdésének megoldását, szigoríthatnának a megfizettetéseken. Mindezek komoly érvek lehetnének a további tárgyalások során.