2024. március 29., péntek

Emelkedhet a Szerbiai Telekom ára

A koszovói telekommunikációs működési engedély kiadása kedvezően befolyásolja a szerbiai cég privatizációs folyamatát

Rasim Ljajić kereskedelmi, turisztikai és telekommunikációs miniszter bejelentette tegnap, hogy a Belgrád és Pristina között létrejött telekommunikációs egyezség emelheti a privatizációs eljárás alatt levő Szerbiai Telekom árát.
A Nemzetközi Telekommunikációs Unió, Szerbia és Ausztria számára egyaránt fontos, hogy Koszovó nemzetközi hívószámot kapjon. Ebben az ügyben az Ausztriai Telekom képviseli a 2008-ban a függetlenségét egyoldalúan kikiáltott szerb tartományt érdekeit, ezért kérvényt fog benyújtani az illetékes nemzetközi szerveknél.

Ljajić felhívta a figyelmet, hogy a kérvény benyújtásának határideje november 15-e. A Belgrád és Pristina közötti egyezmény tartalmazza azt a kitételt, hogy ha kiosztják a 383-as hívószámot, akkor a Nemzetközi Telekommunikációs Unió közlönyében Koszovó neve csillaggal lesz megjelölve, ez utalni fog arra, hogy Koszovó végleges státusa nincs meghatározva.
A Szerbiai Telekom leendő koszovói leányvállalatát az egyezmény szerint már hétfőn regisztrálni kellene, de a koszovói gazdasági nyilvántartási ügynökségnél fennakadások keletkeztek.
Nekünk azt mondták, hogy az illetékes munkatárs az évi szabadáságát tölti, ezért késik 2-3 napot a nyilvántartási folyamat – mondta Ljajić.
– A Koszovóban regisztrálásra kerülő telekommunikációs cég hosszan tartó és ideiglenes engedélyeket kap a mobiltelefon-hálózat működésére. Az ideiglenes engedély kiadása kedvezően befolyásolja a Szerbiai Telekom privatizációs folyamatát. A szerbiai telekommunikációs vállalat jövendőbeli tulajdonosa részt vehet 2017-ben a hosszú időre szóló koszovói működési engedély kiadásáról szóló veresnypályázaton. Ha nem sikerül eladni a Szerbiai Telekomot, automatikusan meghosszabítják a koszovói ideiglenes működési engedélyt – részletezte a szerbiai miniszter.
A szerbiai telekommunikációs vállalat iránt eddig 8 cég és befektetési alap érdeklődött, és november elején sor kerül a részletes vásárlási ajánlatok ismertetésére.