2024. március 29., péntek

Szabadkának jövője és lehetőségei vannak

Másfél éven belül kétezer új munkahely nyílik a városban – mondta el ünnepi beszédében Maglai Jenő – Dr. Szöllősi Gyula vehette át a díszpolgári elismerést

Zászlófelvonással kezdődött és a városi képviselő-testület díszülésével folytatódott tegnap délelőtt Szabadka városnapi ünnepsége. Maglai Jenő polgármester arról beszélt, hogy Szabadkán olyan jelentős mértékű beruházások vannak folyamatban, amilyenekre két-három évtizede nem volt példa, ezeknek köszönhetően a jövőben növekedhet a foglalkoztatottság, és jelentősen javulhat az életminőség. A díszpolgári elismerést az idén dr. Szöllősi Gyula vehette át.

Dr. Szöllősi Gyula hidrobiológus Szabadka díszpolgára lett (Fotó: Molnár Edvárd)

Dr. Szöllősi Gyula hidrobiológus Szabadka díszpolgára lett (Fotó: Molnár Edvárd)

Az ülés kezdetén Ilija Maravić, a képviselő-testület elnöke üdvözölte a megjelent vendégeket, többek között Kori Udovički önkormányzati és államigazgatási minisztert, Pásztor Istvánt, a tartományi parlament elnökét, Fehéroroszország, Magyarország és Horvátország diplomáciai képviselőit, Szabadka testvérvárosainak delegációit, a szerbiai kisebbségi nemzeti tanácsok képviselőit és számos vajdasági önkormányzat küldöttségét.

Ünnepi beszédében Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elmondta, az önkormányzat már tavaly is igyekezett ezen a napon a polgárokat megszólítani, hogy a sajátjuknak érezzék ezt az ünnepet, ne csak a hivatalos dolgokról, a díszülésről szóljon, az idén pedig sokkal inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy az emberek érezzék, ez egy születésnap. Ezzel az önkormányzat azt igyekezett bemutatni, hogy számára első helyen a polgárok állnak.

Szabadka nagyváros, mondta a polgármester, hozzátéve, hogy immár két és fél évtizede küzdünk a válsággal és jelenleg is számos kihívással kell szembesülni, mint például a tömeges elvándorlás, a közel-keleti menekültek okozta gondok, illetve a gazdasági és politikai viszonyok, de ő fontosnak tartja, hogy a panaszkodás és a letargia helyett előre kell tekinteni és tervezni kell. Elégedetlenek lehetünk a helyzet miatt, ugyanakkor örüljünk az elért eredményeknek, hangsúlyozta Maglai Jenő, ismertetve a városban zajló aktuális beruházásokat.

Ezek közül kiemelte, hogy hamarosan újabb kapacitásokat épít ki a Swarovski vállalat, ami azt jelenti, hogy az eddigi négyszáz munkás mellé további kétszázat tudnak alkalmazni, a Continental is megkezdi újabb gyárának építését, hamarosan 500‒800 munkást vesz fel, a Masterplastban pedig kétszáz ember állhat hamarosan munkába. Az Elektroremont is elhelyezte új gyárának alapkövét, bővíti termelését az amerikai Ametek vállalat, és hamarosan kiépül az a korszerű bevásárlóközpont is, amely példaértékű lesz az egész régióban.

‒Ez azt jelenti, hogy másfél éven belül kétezer új munkahely létesül Szabadkán, ez pedig olyan mértékű előrelépés, amilyenre az elmúlt két-három évtizedben nem volt példa – mondta a polgármester.

Maglai Jenő beszélt arról is, hogy megkezdődött a regionális szemétlerakó kiépítése is, amely hat önkormányzat közös projektuma, épül a kollektor, a szennyvízelvezető-hálózat, valamint az év végéig kiírják a tendert a kettes számú vízgyárra is. Folytatódik a Népszínház építése, a Zsinagóga felújítása, emellett a Német Beruházási Bankkal szerződést írtak alá a Palicsi-tó szanálására vonatkozóan. Tartományi és köztársasági pénzügyi segítségnek köszönhetően több tíz szabadkai és környékbeli település utcái kaptak szilárd burkolatot, és kiépült a vízvezeték- és a szennyvízhálózat.

‒ Az önkormányzat hosszú idő után nem kozmetikázással, hanem valós projektumok megvalósításával foglalkozik. Ilyenkor a nehezebb lépések nem túl népszerűek, de elengedhetetlenek ahhoz, hogy növekedhessen a városban az életminőség. Ha sikerül megküzdenünk a gondokkal, biztos vagyok benne, hogy Szabadkának jövője és lehetőségei lesznek, egy új jövőkép van kialakulóban – fejezte e gondolatokkal ünnepi beszédét Szabadka polgármestere.

Kori Udovički miniszter asszony magyarul is boldog városnapot kívánt minden szabadkainak. Elmondta, munkajelleggel érkezett Szabadkára, és kis szerencséje volt, hogy erre a látogatásra épp a város napján került sor. Arról beszélt, hogy lenyűgözte őt a több, mint kétszázéves város építészete, a belvárosi épületek szépsége. Pozitívan szólt az önkormányzat erőfeszítéseiről a menekültkérdés kezelését illetően. Maglai ismertetőjére reflektálva lenyűgözőnek nevezte azokat a gazdasági eredményeket és lehetőségeket, amelyeket a polgármester ismertetett, és minisztériuma segítségét kínálta fel a fejlődés érdekében.

Ilija Maravić beszédében a város többnemzetiségű jellegét ecsetelte, az Európai Unió és a tízes közlekedési folyosó közelsége okozta előnyökre külön kitérve. Szerinte Szabadkára az építési engedélyek kiadása terén a gyors ügyintézés jellemző.

Az általa vezetett városi parlament munkájával kapcsolatban elmondta, hogy az idén nyolc ülést tartottak, amelyek során mintegy kétszáz fontos határozat született. A jövővel kapcsolatban Maravić reményének adott hangot, hogy javulhat az együttműködés egyik oldalon az önkormányzat és a tartomány, a másikon pedig a köztársaság között.

A képviselő-testület elnöke külön kitért a palicsi idegenforgalom fejlesztését előirányozó Master tervre, amelynek nemrégiben fejeződött be a közvitája, és a szöveg hamarosan a testület elé kerül. Szerinte Palicsban, a termálvízben, a zöldövezetben, a turizmusban lehetőségek rejlenek, amelyeket fontos lenne kiaknázni.

Ezt követően került sor a díszpolgári cím kiosztására, amelyet az idén dr. Szöllősi Gyula hidrobiológus, a biológiai tudományok doktora, nyugalmazott egyetemi tanár vehetett át, sokéves munkássága elismeréseként.

Az idén kilencvenéves díjazott elmondta, élete során volt lapkihordó, napszámos, asztalossegéd, gimnáziumi tanár és az Építőmérnöki Kar professzora is, mégis munkásságának legfontosabb része a kutatói munkája volt, amelynek során a természetet kutathatta.

A díszülés állófogadással fejeződött be.