2024. április 25., csütörtök

Több az iskolás, kevesebb az óvodás

Mintegy 233 ezer iskoláskor előtti intézménybe járó gyerek és iskolás diák számára vette kezdetét a 2015/2016-os tanév Vajdaságban

Negyvenöt helyi önkormányzatban összesen 44 iskoláskor előtti intézmény, 383 általános iskola és 131 középiskola indította el az oktatást. Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár tegnapi sajtótájékoztatóján reményének adott hangot, hogy az idei tanév zökkenőmenetesen zajlik majd le, mint mondta, most nincsen sztrájkhangulat, az oktatásügyi minisztérium hozzáállása is változott, és még a tanév kezdete előtt megbeszéléseket folytatott a tanügyi dolgozók szakszervezeteivel.

Maradéki diákok első nap az iskolában (Fotó: Ótos András)

Maradéki diákok első nap az iskolában (Fotó: Ótos András)

Mintegy 1600 magyar tagozatos elsős indult el az általános iskolákba, s körülbelül ugyanennyien kezdték meg középiskolai tanulmányaikat is. Végleges számadatokat a hónap végére lehet majd tudni, az illetékes titkárság azonban már a tanév elején begyűjti a rendelkezésre álló információkat. Ezek szerint az iskoláskor előtti intézményekbe mintegy 17 ezren, általános iskolákba körülbelül 150 ezren, középiskolákba pedig valamivel több mint 60 ezren indultak el szeptember elsején.

Nyilas elmondta, jó és rossz adatokkal is szolgálni tud, ami az iskolákba induló első osztályosok számát illeti. A jó adatok a következők: az általános és középiskolákban is növekedett az elsősök száma, az előbbiekbe a tavalyihoz képest 190 gyerekkel, az utóbbiakba 730 diákkal több iratkozott. Sajnos nem lehet ehhez hasonló jó hírekről beszámolni az iskoláskor előtti intézmények esetében, melyekben évről évre csökken a gyerekek száma. A 2012/13-as tanévben 18 810-en, egy évvel később 18 210-en, tavaly 17 502-en, az idén pedig 16 993-an kezdtek járni azokba.

A MÖGÖTTÜNK HAGYOTT TANÉV ADATAI

Nyilas Mihály (Fotó: Dávid Csilla)

Nyilas Mihály (Fotó: Dávid Csilla)

A 383 általános iskola közül 345 kötelező általános iskola, 13 fogyatékkal élők oktatását végző különleges intézmény, 21 általános zeneiskola, 2 balettiskola, továbbá 2 felnőttképzéssel foglalkozó általános iskolának számít. Minden helyi önkormányzatban működik általános iskola. Középiskolát Vajdaságban 40 helyi önkormányzatban találni, összesen 25 gimnáziumban, 75 szakközépiskolában, 11 vegyes képzést nyújtó középiskolában és 10 művészeti középiskolában kezdődött el a tanítás.

Tavaly az első osztályos elemi képzést 15 931 diák folytatta szerb nyelven, ami a tanulók 88 százalékát jelenti. Magyar nyelven 1611-en tanultak, a diákok közel 9 százaléka ez. Szlovák nyelven 347-en, románul 104-en, horvát nyelven 20-an, ruszin nyelven 34-en tanultak az általános iskolák első osztályaiban. A középiskolák első osztályaiban az oktatást 13 500 tanuló folytatta szerb nyelven (87 százalék), 1485 diák magyar nyelven (9,6 százalék), 102 szlovák, 54 román, 32 horvát és 10 ruszin elsős volt.

TOVÁBBI 47 MAGYAR TAGOZAT MEGNYITÁSÁT HAGYTÁK JÓVÁ

Azokban az esetekben, amikor igény lenne tagozatok megnyitására a nemzeti kisebbségek nyelvén, ám kevesebb mint 15 tanuló járna azokba, a titkárság illetékes a tagozatok megnyitását jóváhagyni az illetékes nemzeti tanácsok véleményének kikérése mellett. Az induló tanévre vonatkozóan a titkárság az eddigiekben 64 ilyen kérelmet kapott és hagyott jóvá egyeztetve a nemzeti közösségek önkormányzataival. Általános iskolai kisebbségi tagozatok megnyitására 53 kérelem vonatkozott, ebből 37 magyar tagozat volt. További 11 javaslat középiskolai tagozatok megnyitását irányozta elő, 10 magyar nyelvű tagozat megnyitását szorgalmazó kérelem került a titkársághoz.

A tartományi közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság a nyár folyamán folytatta le az iskolák felszereltségének javítása érdekében meghirdetett pályázatát, 175 millió dinárt hagytak jóvá erre a célra az oktatási intézmények számára, ebből 14 milliót a középiskolai diákotthonok felszerelésére, 15 milliót pedig egyéb projektumok finanszírozására szántak. Még jelenleg is folyamatban van egy, a felnőttek képzésére vonatkozó pályázat, melynek összértéke 1,9 millió dinár, s mely szeptember 15-én zárul.

Nem terveztek az idei tanévben munkaszombatokat – ezt jó jelnek tekintette a tartományi titkár. Az iskolanaptárról szólva elmondta, hogy azt Vajdaságban az itteni multikulturális közösség ünnepeihez igazították, így az első félév december 23-án ér véget, a második félév pedig január 15-én veszi kezdetét.