2024. április 20., szombat

Belgrádban is épül befogadó központ

A szerb kormányfő szerint Szerbia is megérzi majd az osztrák határellenőrzés hatásait

Olyan európai szervezetek és alapítványok segítségével hozzák létre Szerbiában a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező migránsok részére az ideiglenes befogadó központokat, amelyek a migránsok kérdésével foglalkoznak, nyilatkozta tegnap Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter. Mint megjegyezte, néhány helyen épül csak ideiglenes befogadó központ, az egyik Szabadkán lesz, a másik pedig Belgrádban. A miniszter szerint a létesítményeket azért hozzák létre, hogy egyrészt a migránsoknak, másrészt pedig Szerbia polgárainak is segítsenek.

– Ha segítünk a migránsoknak, akkor azzal a helyi lakosoknak is segítettünk – mondta a miniszter, aki szerint a belgrádi befogadó központ létrehozásával a város polgárai rendeltetésszerűen tudják majd használni a város parkjait.

Beszámolója szerint eddig 100 ezer migráns fejezte ki szándékát, hogy menedéket kér Szerbiától, de valójában alig tíz személy tette meg, és kapott is menekültstátuszt. A szociálpolitikai miniszter szerint a befogadó központokat csak ideiglenes jelleggel üzemeltetik annak érdekében, hogy a migránsok ne az utcákon éjszakázzanak, és a tél közeledtével ne betegedjenek meg gyermekeik.

VUČIĆ: NAGY VÁLSÁG KÖZELEG

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Szerbia is meg fogja érezni, hogy Ausztria határellenőrzést vezetett be a migránshullám feltartóztatása érdekében, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb kormányfő.

– Nyilvánvalóan nagyobb válsággal nézünk majd szembe, mint amekkorára számítottunk. Egységes választ várunk, nem pedig részlegeseket, amelyeket egyes államok adnak. Hiszem, hogy azt az átfogó tervet, amelyet Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter és Angela Merkel német kancellár követelt a Bécsben lezajlott Nyugat-Balkán-értekezleten, meg fogják hozni, az Európai Unió minden tagállama elfogadja, és tartja is majd magát hozzá. Ez az egyedüli megoldás, hiszen az egyéni megoldások nem hozhatnak javulást számunkra – fejtette ki a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy Szerbia ugyanúgy viszonyul a migránsokhoz, mint a bajban levő emberekhez, annak ellenére is, hogy emiatt az ország pénzügyi nehézségekkel néz majd szembe.

A POLGÁROK TÁMOGATJÁK A MIGRÁNSOKAT

A szerbiai polgárok hetven százaléka támogatja, hogy az állam élelmiszert, vizet, szállást, gyógyszert és biztonságot biztosítson a migránsoknak, derül ki a Faktor plus ügynökség felméréséből. A kérdésre, hogy: „Szerbia egyre inkább ki van téve a háború sújtotta országokból és a világ más részeiből származó migránsok érkezésének. Hogyan látják a más nemzetiségű és más országból érkező migránsokat?”, a szerbiai polgárok 70 százaléka azt a választ választotta, hogy az emberek bajban vannak, és segíteni kell nekik.

A második választ, hogy lehetővé kell tenni a társadalmunkba való integrálódás azoknak a személyeknek, akik ezt kérik, a megkérdezettek hat százaléka jelölte be. A válaszadók 16 százaléka értett egyet azzal a válasszal, hogy a migránsok az államra nézve bajt jelentenek, mivel nem tervezett kiadásokkal járnak, és a biztonságra is veszélyt jelentenek. A polgárok tíz százaléka szerint ez olyan baj, amelyet meg kell akadályozni, és amelytől meg kell védeni az országot, a válaszadók 15 százaléka pedig azt a választ jelölte be, hogy „nem tudja”, vagy „nincs véleménye” ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Meg akarták vesztegetni a rendőröket

Hétfő délután a vranjei rendőrség három személyt tartóztatott le annak alapos gyanújával, hogy 500 euróval kísérelték megvesztegetni a rendőröket, hogy engedjék őket szabadon, áll a belügyminisztérium közleményében. Beszámolójuk szerint a rendőrség Vranje közelében leállított egy autóbuszt, amely migránsokat szállított, az ellenőrzés során pedig kiderült, hogy az utasok nem rendelkeznek megfelelő iratokkal. Ezt követően az autóbuszt követő személygépkocsiból két személy kiszállt, és pénzt kínált a járőröknek, hogy engedjék szabadon útjára az autóbuszt. Az autóbusz sofőrje ezt követően a személyi okmányokkal együtt 500 eurós bankjegyet is átnyújtott a rendőröknek, ők emiatt letartóztatták a szóban forgó három személyt.