2024. április 23., kedd

Tanszercsomagokat kaptak az elsősök

Tegnap délután fogadták az elsősöket a Széchenyi István Általános Iskolában
A Széchenyi István Általános Iskolában 74 magyar elsős van (Molnár Edvárd felvétele)

A Széchenyi István Általános Iskolában 74 magyar elsős van (Molnár Edvárd felvétele)

A Széchenyi István Általános Iskolában a tanintézmény központi épületének tornatermébe alkalmi műsor keretében fogadták az elsősöket. A szülőket és az iskola új tanulóit Weiss Vesna, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatója köszöntötte:

– Az észak-bácskai körzet legnagyobb általános iskolájaként 10 elsős tagozattal indítjuk a tanévet, 143 elsős tanuló iratkozott be hozzánk, közülük 69-en szerb nyelven, 74-en pedig magyar nyelven kezdik meg tanulmányainkat. Alsósaink számára négy épületben folyik az oktatás, a központi iskolában, a Sabác utcai épületben, az ún. Szalai iskolában és Kelebián. Tanítóink, tanáraink, pedagógusunk és pszichológusunk is készen állnak az új tanévre. Modern taneszközökkel felszerelt tantermek, számítógépek, kivetítők, interaktív táblák is várják új tanulóinkat. Intézményünk immár 17 éve gyakorló iskolaként is működik, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatóinak mentorai a szakmailag kiválóan felkészült tanítóink. Büszkék vagyunk arra is, hogy iskolánk partneriskolaként működik Németországgal. A német kormány a külföldön történő német nyelvoktatást támogató tevékenységének köszönhetően a végzős tanulóink ingyen nyelvvizsgát tehetnek, amelyet az egész világon elismernek. Gazdag hagyománnyal rendelkezik 159 éves intézményünk, amely a Széchenyi István, magyar történelmünk egyik legkiemelkedőbb alakjának nevét viseli. Iskolánkban különböző kultúrájú és nemzetiségű tanulók járnak, így egy modern többnemzetiségű iskola a miénk – hallottuk a többi között Weiss Vesnától.

Az elsősök Szabadka Város önkormányzatától és a Magyar Nemzeti Tanácstól kaptak ajándékcsomagokat. A kis tanulókat a szabadkai önkormányzat nevében Fehérvári Magdolna, az MNT-t képviselve pedig Paskó Csaba köszöntötte, és kívántak nekik sikeres tanulmányokat.

Paskó Csaba lapunk számára kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Tanács már a megalakulása óta fontosnak tartja azoknak a szülőknek a támogatását, akik felvállalva magyarságukat, gyermekeiket magyar osztályba íratják be:

– Az 1962-es népszámlálás alapján tudjuk, hogy több mint 500 ezer magyar élt Vajdaságban. Összehasonlításképp, Koszovóban alig több mint 600 albán. Ma több, mint 2 millió albán él Koszovón, mi pedig nem tudjuk, meghaladjuk-e a 200 ezres létszámot. A megmaradásunkhoz, az itt maradásunkhoz nagyon fontos, hogy a szülők is úgy érezzék, jó magyarnak lenni itt, a Délvidéken. A magyarsággal nem kiválunk, hanem felvállaljuk az őseinket, gyökereinket, és ezt az értéket adjuk tovább a következő generációnak. Az MNT egy nagyobb csomaggal, tanszerfelszereléssel támogatja a családokat, ezzel is jelezve, hogy már az első lépésnél ott akarunk lenni, és támogatni akarjuk őket a vállalt kötelességeik teljesítésében. Természetesen a későbbiekben is, a felsőoktatás idején, amikor ösztöndíjakra pályázhatnak, Újvidéken pedig a 428 férőhelyes kollégium várja majd őket. Ezek mind olyan lehetőségek, amelyek jelzik, hogy még jó itthon maradni – mondta Paskó Csaba.

Az iskola tanulói tánccal, zenével és verssel köszöntötték új iskolatársaikat. A műsor után az elsősök, első osztályfőnöki órájukon vettek részt, amely során megkapták a tanszercsomagokat is.