2024. április 24., szerda

Százhetvenkét csomag

Köszöntötték az első osztályosokat

Köszöntötték az első osztályosokat

Magyarkanizsán hétfőn délelőtt az MNT végrehajtó bizottságának elnöke, Jerasz Anikó és alelnöke, Nyilas Leonov Anita tettek látogatást a Magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában. Először az intézmény Ady Endre épületében, majd a központi iskolában köszöntötték az első osztályos tanulókat, összesen 105 csomagot osztottak ki Magyarkanizsán. Jerasz Anikó elmondta, idén 172 diák kezdi meg az első osztályt magyar nyelven Magyarkanizsa községben.

– Az MNT 1650 csomaggal készült, mivel az adatok szerint 1576 elsős magyarul tanuló diák van Vajdaságban, de mindig akadnak olyanok, akik nem jártak például óvodába, és a beiratkozáskor derül ki, hogy többen vannak iskolaköteles gyerekek, mint az előzetes számadatokban. Az iskolatámogatási csomag tartalma megegyezik a tavaly kiosztottakéval, a füzetek, a tolltartó, a rajzfölszerelés ugyanúgy megtalálható benne idén is, és azt hiszem, ez egy nagy segítség a szülőknek, hiszen az iskolakezdés költségeinek terhét ezzel így le tudjuk faragni – mondta a végrehajtó bizottság elnöke.

Jerasz Anikó beszámolt róla, hogy általánosságban véve a tavalyi évhez képest csökkent az elsősök száma Vajdaságban, de például Magyarkanizsán éppen némi növekedést mutat a statisztika.

A magyarkanizsai Zmaj-iskola igazgatónője, Bíró Edit elmondta, hogy tavaly 99 magyar nyelven tanuló elsős kapott csomagot, idén pedig hattal többen, ami azt jelenti, ennyivel több diák is iratkozott magyar tagozatra. Örömmel tette hozzá, itt az iskolában egyelőre sem tanerőhiánnyal, sem munkaerő-fölösleggel nem kell számolniuk.

– Intézményünkben, amelyhez tartozik az adorjáni, a martonosi és a két kanizsai iskola is, elegendő tanárunk van, így megkezdődhet az oktatás, azok a tanárok, akiknek hiányzott óraszám, a gyógypedagógiai tagozatokon tudják pótolni – mondta az igazgatónő.