2024. április 25., csütörtök

Zárolt számlával kezdik a tanévet

Jelenleg 98 szerbiai iskolának van zárolva a számlája, ami valamivel kevesebb, mint az elmúlt tanév végén, de még mindig sok, jelentette ki tegnap az új tanév kezdetével kapcsolatban Srđan Verbić oktatási miniszter. Mint megjegyezte, az elmúlt tanév végén még 134 tanintézmény küzdött ilyen problémával. Annak érdekében, hogy az iskolák normálisan működhessenek, az oktatási miniszter felszólította az önkormányzatokat, hogy rendezzék tartozásaikat, ugyanis az állam fizeti ki a dolgozók bérét, de az egyéb kiadásokat a helyi önkormányzatok állják.

– Egyes önkormányzatok megtették a szükséges erőfeszítéseket, és már látszanak az eredmények Nišben meg Kragujevacon is – mondta Verbić és elnézést kért azoktól a diákoktól, akik felújítás alatt álló, azaz körülállványozott iskolaépületekben kezdik meg a tanévet.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, elkészült a munkaerő-feleslegnek számító dolgozók listája, valamint a szükséges szakemberek listája, vasárnap óta pedig a nem teljes óraszámmal dolgozó tanárok listája is rendelkezésre áll. Logikátlannak nevezte a jelenlegi helyzetet, ugyanis mint beszámolt, 12 ezer olyan olyan munkahely van, ahova felvehetnének dolgozókat, ugyanakkor szinte ugyanennyi személy számít munkaerő-feleslegnek is.

– Megközelítőleg 15 ezer tanár nem dolgozik teljes óraszámmal. A szabályok szerint 65 és fél évesen vonulhatnak nyugdíjba a dolgozók, ez az előírás vonatkozik az egész szerbiai közszférára, így az oktatásügyre is – számolt be Verbić.

Az oktatási miniszter úgy fogalmazott, vannak helyzetek, amikor értelmetlenség megszakítani tanév közben valaki munkaviszonyát, csak azért, hogy egy új tanárt kapjanak a diákok.

– A gond az, hogy sok iskolának nincs egy-egy adott tantárgyhoz megfelelő szakképesítésű tanára – mondta a miniszter, aki szerint a szerb állam célja, hogy a megfelelő szakképesítésű tanárok minél nagyobb óraszámban dolgozhassanak.

Verbić azon reményének adott hangot, hogy senki sem fog azért nyugdíjba menni, mert „nyugdíjba kellett mennie”, hanem mert nyugdíjba akart menni. Az oktatási miniszter szerint a tanügyben korábban is voltak munkaerő-feleslegnek számító dolgozók, akiknek végkielégítést kínáltak fel, majd hozzátette, hogy végkielégítések most is vannak, és azt reméli, hogy ezt a lehetőséget azok a tanárok fogják kihasználni, akiknek egyetlen egy órájuk sincsen.