2024. április 19., péntek

Tömeges volt a zombori mézvásár

Az elmúlt szombaton rendezték meg a sorrendben 23. nemzetközi méhésztalálkozót és mézvásárt. Idén még a szervezők se tudták megmondani, összesen hány kiállító jelent meg, de a standok teljes hosszában betöltötték a sétálóutcát.

A különböző mézek, mézkészítmények mellett bemutatásra kerültek a legnevesebb hazai és külföldi gyártók méhészfölszerelései, de sok helyen gyógynövényeket, tinktúrákat, növényi, illetve ásványi adalékkal készült szappanokat kínáltak, dísznövényekből és díszcserjékből is akadt bőven. Természetesen a mézesbábosok és a kürtőskalácsosok se maradtak el.

A hatalmas hőségben rengeteg látogatója volt a vásárnak, és szépen fogyott a kínált portéka is.

A Szerbiából, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból és Romániából érkezett kiállítókat, illetve a vásár közönségét Latinka Vasiljković, a nyugat-bácskai adminisztratív körzet vezetője köszöntötte.

– Gyermekkoromban úgy tudtam, hogy a méhészet voltaképpen hobbi, de ma már bizonyos, hogy újra gazdasági ágazatként kell rá tekinteni. A méz pedig újra visszatért étrendünkbe, mint az egyik legtermészetesebb tápanyag, amelynek gyógyhatását is kihasználjuk. Örömömre szolgál, hogy Zomborban virágzik a méhészet, és hogy ennek a kiállításnak is több mint két évtizeden át sikerült megőrizni hagyományát és nemzetközi jellegét, amivel a méhészkedés mellett a várost és egész Nyugat-Bácskát is népszerűsítjük – mondta megnyitóbeszédében Vasiljković.

A nap legforróbb órájában, déltől a méhészek és az érdeklődők behúzódhattak a városháza hűvös nagytermébe, ahol szakmai kérdésekről, illetve a méz gyógyhatásáról hallhattak előadásokat.

A vásárt a zombori Avram Maksimović méhészegyesület, illetve a nyugat-bácskai méhészek társulása szervezte. A hivatalos megnyitón ötletként felvetődött, hogy az idén túl forróra sikeredett augusztus utolsó szombatja, a mézvásár hagyományos időpontja, jövőre talán a főutcáról áthelyezik a rendezvényt a városi sportcsarnokba.