2024. április 19., péntek

Magyar élet a Tarcal-hegységen

A maradéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület jubileumi ünnepsége

A művelődési egyesület fennállásának 65. évfordulója és újraalapításának 15. évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartottak szombat este a szerémségi Maradékon. A rendezvényen többek között Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Nyilas Mihály a tartományi kormány alelnöke, oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Szász Krisztián, Magyarország belgrádi nagykövetségének másodtitkára, Madarász Bernadett, Magyarország szabadkai konzulja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés tagja, a Nemzeti Összetartozás Bizottság elnöke, Petar Filipović Inđija polgármestere, Pál Károly, a VMSZ alapítótagja és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület újraalapításának egyik kezdeményezője, Orosz Attila, a szerbiai református keresztyén egyház esperese, Jovica Ratković a maradéki helyi közösség elnöke vett részt.

Zenés, verses és táncos összeállítást is láthatott a közönség (Fotó:Ótos András)

Zenés, verses és táncos összeállítást is láthatott a közönség (Fotó:Ótos András)


Berta Géza már az ötvenes évek óta részt vesz a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület életében, amelynek az elnöki tisztségét tölti be. Berta elmondta, hogy a nehéz időszakok után is a tartománytól és Inđija községtől kapott támogatásnak köszönhetően talpra állt az egyesület.

– Majd egy évvel ezelőtt elkezdtünk készülődni e jeles jubileum megünneplésére. Akkor még nem sejtettük, hogy ilyen komoly és vészjelző napokat élünk meg. A mindennapi elvándorlás, a migránsok áradata és a kegyetlen aszály sújt bennünket. Mégis van okunk ünnepelni, mert megmaradtunk. 1950-ben bátor elődeink merték vállalni magyarságukat, és megalapították a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet. 1997-ben pedig a muzslyai Durindón megtörtént az újjákezdés. Ott, ahol van iskola és templom, ott létezik közösség is, írta akkor Dudás Károly – mutatott rá ünnepi beszédében Berta Zoltán, a VMSZ szerémségi szervezetének alelnöke és a rendezvény házigazdája.

Pásztor István kifejtette, hogy az eseménynek nagyon nagy jelentősége van a maradékiak és a vajdasági magyarság egésze számára is.
– Egy ilyen elszigetelt világban is meg lehet maradni, és 65 éven keresztül a kultúrát ápolni tudják az egymásba kapaszkodott magyar emberek. Számos, nagyobb vajdasági magyar közösség számára Maradék példa kell hogy legyen kitartásból, szívósságból, elkötelezettségből és reménykedésből. A mai ünnepség nemcsak a 65. évfordulóról szól, hanem arról is, hogy hosszú erőfeszítés eredményeként, a református egyháznak, a művelődési egyesületnek, a maradékiaknak, az Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnak és nem utolsósorban a VMSZ-nek köszönhetően az általános iskolában újra megnyílik az első osztály. Szeretnék köszönetet mondani a magyarországi kormány segítségéért, odafigyeléséért, bátorításáért, amely nélkül Maradék és a magyar közösség sem tudna előrehaladni – emelte ki Pásztor.
– A maradéki közösség élni akarása, hite és ereje 65 évvel ezelőtt létre tudta hozni azt a világot, amely nélkül a magyar élet nem valósulhatna meg a Tarcal-hegységen. A legnehezebb időben is a falu vezetősége és a község úgy össze tudott fogni, a tartománnyal, a Magyar Nemzeti Tanáccsal, hogy az egyházi és közösségi élet szervezése mellett az iskolában is egy új remény csillant fel – mondta Hajnal Jenő.
Pánczél Károly beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar nemzetpolitikánk alapvető célja, hogy a magyarság a szülőföldjén megmaradjon és gyarapodjon, így igaz ez a Délvidékre is. A támogatásnak rengeteg formája létezik, nagyon sok oktatási, nevelési támogatás van, amely a határon túlra irányul. Ezenkívül több intézményt tart fenn, illetve támogat a magyar állam, erre kiváló példa a hamarosan átadásra kerülő újvidéki Európa Kollégium. A református egyházzal közösen vannak olyan terveink, hogy a maradéki református egyház területén egy szórványközpontot hozunk létre. Ez a központ a kultúra, az oktatás és az anyanyelvápolás ötvözésével biztosítaná, hogy a magyarság Szerémségben is megmaradjon, részletezte Pánczél.

A magyarországi politikus beszédét követően Pásztor Istvánnak, Petar Filipovićnak és Berta Gézának egy-egy rézkarcajándékot adott át.

Nyilas Mihály elmondta, hogy elsősorban a maradéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület fennállásának 65. évfordulóját ünnepelik. Számunkra ünnep az is, hogy 37 év után szeptember elsejétől itt, Maradékon egy magyar összevont osztály indul az általános iskolában, emelte ki Nyilas.
Az ünnepi műsor második felében zenés, verses és táncos összeállítást láthatott a közönség. A maradéki és a nyékincei résztvevők mellett a bácsfeketehegyi Művelődési Egyesület, valamint a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom tánccsoport emelte a rendezvény fényét. Az ünnepséget a Bethlen Gábor Alap, az Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Inđija község, a Magyar Szó és a Forum nyomda támogatta.