2024. április 23., kedd

Európának nem meghatódnia kell…

A schengeni rendszer is felelős a rendezetlen bevándorlásért – írja a brit belügyminiszter

Európa legnagyobb gondja továbbra is az illegális bevándorlás, a médiumok és a hírügynökségek a hétvégén is tucat számra közölték a bevándorlókkal kapcsolatos híreket. Számos politikus mondta el a véleményét, csak éppen a megoldás nem látszik továbbra sem.

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország belügyminisztere azonnali uniós lépéseket sürgetett a vasárnapi közleményében a menekültek, illetve bevándorlók ügyében. Egyben kezdeményezték, hogy a kérdést a következő két hétben vitassák meg az uniós belügy- és igazságügyi miniszterek.

Theresa May brit, Bernard Cazeneuve francia és Thomas de Maziere német belügyminiszter előző nap találkozott Párizsban. A három miniszter szükségesnek tartja, hogy Görögországban és Olaszországban az év végéig állítsanak fel olyan gyűjtőhelyeket, ahol a menekültektől ujjlenyomatot vesznek, és regisztrálják őket, az adatok alapján pedig a hatóságok könnyen azonosítanák azokat, akiknek valóban segítségre van szükségük.

Németország élénken szorgalmazza: határozzák meg a biztonságos országok körét, hogy jogi szempontból egyszerűbbé váljon azon személyek hazatoloncolása, akinek elutasították a menedékkérelmét.

Miközben Európa a II. világháborút követő legnagyobb menekülthullámmal küzd, Hollandia továbbra is arra készül, hogy szigorítja a menekültügyi politikáját, azaz megvonja az élelmiszersegélyt és a menedéket azoktól, akiket nem lehet menekülteknek tekinteni. A tervezett jogszabály szerint a sikertelen menedékkérők csupán néhány hétig tartózkodhatnának az országban, ha nem akarnak visszatérni a hazájukba. Kitoloncolnák őket, vagy maguknak kellene gondoskodni az ellátásukról.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Corriere della Sera napilapban vasárnap megjelent interjújában arról beszélt, elérkezett az ideje, hogy Európa politikai és diplomáciai offenzívát indítson a migráció problémájának megoldására a menekültek befogadásával és az emberkereskedelem leállításával. A kormányfő szerint mára egész Európa számára világossá vált, hogy a bevándorlás nem olasz probléma, hanem „világméretű és európai válságot képvisel, amelyre Brüsszelben, nem pedig Lampedusán kell megoldást találni”. Matteo Renzi emlékeztetett arra, hogy az április 19-én Líbia partjainál elsüllyedt lélekvesztő tragédiája után, amikor több mint hétszáz ember veszett a tengerbe, az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezlet tartott a bevándorlásról. Ezt azonban „kevés és rövidlátó” intézkedés követte.

„A teherautóban megfulladt gyermekek drámai látványa, a hajók belsejébe zsúfolva megölt gyermekek arra sürgetik Európát, hogy stratégiát keressen. Európának nem meghatódnia, hanem cselekednie kell” – jelentette ki az olasz miniszterelnök. Hozzátette: nemcsak a migráció okozta jelenlegi vészhelyzet „gyors elkötésére” van szükség, hanem arra, hogy Európa nagyobb szerepet vállaljon Afrikában és a közel-keleti térségben, befektessen a nemzetközi együttműködésbe, erősítse a bevándorlók hazatoloncolását és „véglegesen” leállítsa az emberkereskedelmet. „Ez a megfelelő pillanat a politikai és diplomáciai offenzívára” – mondta Matteo Renzi.

Theresa May brit belügyminiszter szerint az Európai Unió belső határait lebontó schengeni rendszer is felelős azokért a bűncselekményekért, amelyeket az embercsempészek a válságövezetekből menekülők ellen elkövetnek. Theresa May a The Sunday Times című lapnak írt cikkében annak a véleményének is hangot ad, hogy az EU-n belüli szabad mozgás eredeti alapelve nem az állástalan migránsokra vonatkozott, hanem azokra, akik már konkrét állásajánlat birtokában települnek át más uniós országokba. May szerint az elmúlt nyár eseményei megmutatták, hogy „az elhibázott európai migrációs rendszer” legtragikusabb következményeit a kizsákmányolástól veszélyeztetett emberek szenvedik el, e rendszer legnagyobb haszonélvezői ugyanakkor azok a kegyetlen bandák, amelyek „hamis álmokat árulnak”, kihasználva az EU szabadon átjárható belső határait.

Az európai országok is egyre inkább ráébrednek, hogy e tragédiákat a határok nélküli európai rendszer, vagyis Schengen is elősegítette – írta a brit belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy Nagy-Britannia nem tagja a schengeni övezetnek.

May hangsúlyozza: a bevándorlás ellenőrzés alá vonása érdekében nagy horderejű döntésekre van szükség, erőteljes érdekcsoportokkal kell szembeszállni, és helyre kell állítani az EU-n belüli szabad mozgás eredeti alapelveit.

Az osztrák hatóságok újabb menekültáradatra készülnek, Burgenlandban fokozzák a rendőri készültséget, és további menekültbefogadó helyeket állítanak föl, mivel a legfrissebb közlések szerint csaknem hétezer menekült van úton Szerbiából Magyarországon át Ausztria fele.

És a hétvége sem múlt el katasztrófa nélkül: elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó Líbia partjainál, legalább hét ember meghalt – közölte a Nemzetközi Vörös Félhold.