2024. április 24., szerda

Kurz: Szerbia a siker példája

Az előrehaladás és a reformok végrehajtása tekintetében Szerbia a siker példájának számít a régióban, jelentette ki Sebastian Kurz, Ausztria külügyminisztere.

Az osztrák diplomácia vezetőjének szavai szerint lenyűgözik az Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő által végrehajtott reformok, jól tudja ugyanis, hogy nem könnyű őket végrehajtani, miközben vannak ellenfelek és elégedetlenek is. Kiemelte, hogy a reformok ettől függetlenül elengedhetetlenek és hasznosak Szerbia számára, mert általa növekedni fognak a külföldi befektetések is.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az osztrák gazdaság is pozitívan reagált a szerbiai reformokra.

– Ausztria számára döntő fontosságú, hogy folytatódjon a nagyobb joguralom felé vezető út, ezzel ugyanis eltávolodnak a befektetések előtti akadályok. Gratulálni szeretnék Vučić kormányfőnek és kormányának azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek óriási lépést jelentenek Szerbia jobb jövőjének megteremtése számára – mondta Kurz.

A térség stabilitásáról szólva megjegyezte, hogy bár történtek olyan negatív események, mint a macedóniai zavargások, és voltak feszültségek az államok között is, de számos pozitív dolog is történt.

– Gondolok itt arra, hogy mennyire államférfihez méltóan reagált Vučić a személye elleni támadásokra, valamint arra, hogy jelentős előrelépés történt Belgrád és Pristina brüsszeli párbeszéde során. Mindezek olyan pozitív előrelépést jelentenek, amelyeket értékelni kell, és nem szabad csökkenteni a fontosságukat – fogalmazott az osztrák külügyminiszter szombati nyilatkozatában.

Szavai szerint Belgrád és Pristina megállapodásával minden akadályt sikerült elhárítani Szerbia európai uniós integrációja elől, így már semmi sem állja útját annak, hogy megnyissák Szerbia EU-s csatlakozási tárgyalásainak első fejezeteit. Kiemelte, a szóban forgó megállapodások amellett, hogy elemi fontosságúak az EU-s közeledéshez, stabilitást is hoznak a nyugat-balkáni térségnek.

– Azt hiszem, hogy a brüsszeli megállapodások miatt nemcsak Szerbiának, hanem az egész régiónak is van oka az örömre, hiszen stabilitást hoz, és ez az, amire mindannyian vágyunk a térségben. Brüsszelben nyomást fogok gyakorolni annak érdekében, hogy mielőbb megnyíljanak a csatlakozási tárgyalások első fejezetei – hangsúlyozta Kurz. Mint megjegyezte, a tárgyalási fejezetek megnyitása érdekében Ausztria és Szerbia nemrég rendezvényt szervezett Brüsszelben Szerbia barátai néven.

– Akkor még voltak szkeptikus államok, mostanra azonban megoldották Brüsszelben az akkor említett problémákat. Ezért gondolom azt, hogy már semmi nem állja útját a tárgyalási fejezetek megnyitásának – szögezte le az osztrák külügyminiszter, majd megköszönte Szerbiának az EBESZ-elnöklést.

Kurtz szerint Szerbiának jelentős szerepe volt az ukrán konfliktus rendezésében, és reményét fejezte ki, hogy Belgrád továbbra is ugyanennyire aktív lesz.

Horvátországnak az ott élő nemzeti kisebbségekhez való viszonya, valamint a vukovári hatóságok azon döntésével kapcsolatban, hogy betiltották a cirill betűs táblákat, Kurz reményének adott hangot, hogy Zágráb felelősen viszonyul majd a kisebbségekhez, és elfogadja azok kéréseit, szükségleteit. Az osztrák külügyminiszter ugyanakkor aggodalmának adott hangot, hogy Bosznia-Hercegovinában, valamint Koszovóban a szélsőséges iszlám egyre erősödik. Mint megjegyezte, egyes közel-keleti országok olyan gondolatokat terjesztenek ezekben az országokban, amelyeknek nincsen helye Európában. Hozzátette, hogy éppen ezért vezette be Ausztria az iszlámról szóló törvényt, amely bár széles jogköröket ad a muzulmánoknak, komoly határokat szab a külföldről származó támogatásoknak és megakadályozza, hogy Ausztriába „radikális gondolatokat terjesztő személyek érkezzenek”. – Nem lehetünk naivak ha erről a fenyegetésről van szó, hanem erősen és határozottan kell reagálnunk – mondta.