2024. március 28., csütörtök

Két ideiglenes befogadó központot létesítenek Szabadkán

Az EU több pénzt szán Szerbiának a migránshelyzet kezelésére – A rendőrség megkezdte a migránsok nyilvántartásba vételét

A tervek szerint hamarosan két ideiglenes befogadó központot létesítenek Szabadkán a Közel-Keletről érkező migránsok számára, ahol megfelelő ellátást és segítséget lehet majd nyújtani számukra, jelentette be szombaton Nenad Ivanišević, a szerbiai munkaügyi minisztérium államtitkára. Szavai szerint a befogadó központok pontos helyéről még tárgyalnak az önkormányzattal, de várhatóan már a napokban megszületik róluk a döntés.

Magyarkanizsai pillanatkép (Fotó: Molnár Edvárd)

Magyarkanizsai pillanatkép (Fotó: Molnár Edvárd)

– Elégedetlenek vagyunk azzal, ahogyan a régi téglagyárban ellátják a migránsokat. Úgy szeretnénk megoldani ezt a kérdést, ahogyan Preševóban és Magyarkanizsán is. Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott miniszterrel, az illetékes munkacsoport elnökével és a többi illetékes állami intézménnyel egyetértésben a napokban meghozzuk róluk a döntést, majd pedig komoly munkába fogunk – mondta az államtitkár.

Ivanišević szavai szerint a befogadó központok olyan humanitárius pontok lesznek, ahol a migránsok a többi között megfelelő egészségügyi védelmet és ellátást kapnak majd. Az ideiglenes befogadó központot adományokból építik fel, az adományozó pedig feltételezhetően a német Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) humanitárius szervezet lesz, amellyel Szerbia jó viszonyt ápol.

– A téglagyár egy igen érdekes pontja a városnak, és már évek óta a migránsok pihenőhelye. A két új ideiglenes befogadó központ lehetővé teszi majd, hogy származási országuk szerint csoportosítsuk a migránsokat, ahogyan ezt most is tesszük. Ez egy igen érdekes helyzet, de a migránsok között nincs összetűzés – részletezte az államtitkár.

Szerb embercsempészek buktak le Kelebiánál

A Kelebia Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2015. augusztus 28-án 6 óra 30 perckor az 5509-es számú úton három olasz rendszámú gépjárművet ellenőriztek. A felvezető autót egy szerb állampolgár vezette, az utána közlekedő kistehergépkocsiban és mikrobuszban a szerb sofőrökön kívül 69 szír állampolgár és 12 iraki férfi utazott, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért elfogták és előállították őket, velük szemben idegenrendészeti eljárást indítottak a rendőrök. A gépjárműveket vezető 3 szerb állampolgárral szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vételük elrendelése mellett indított eljárást. (police.hu)

Ivanišević információi szerint bár a téglagyárnál tartózkodó migránsok száma folyamatosan változik, napi 300–350-en mindig megpihennek ott.

– Emberibb körülményeket igyekeztünk számukra biztosítani, ezért van ivóvíz és toalett is. Azt akarjuk, hogy amíg itt állomásoznak, mindez a lehető legtisztességesebben nézzen ki – hangsúlyozta az államtitkár, és megköszönte a szabadkai városvezetőségnek, amiért időben reagált, és befogadó központot alakított ki a téglagyárban, így a helyiek nem is érzékelik, hogy a városban vannak a migránsok.

A magyarországi intézkedések szigorításával kapcsolatban Ivanišević kijelentette, hogy a szerb kormány az Európai Bizottság válaszára vár, a migránskérdés ugyanis nem Szerbia problémája.

– Szerbia a migránsok tranzitútvonalán található, és konkrét választ várunk az Európai Bizottságtól arra, hogy mi a tervük a kérdéssel kapcsolatban. Sohasem csináltunk problémákat, de részei kívánunk lenni az európai tervnek – érvelt az államtitkár, és hozzátette, hogy Belgrád ezzel a tervvel összhangban hozza majd meg a döntéseit.

SZERBIA NAGYOBB SEGÍTSÉGET KAP

Michael Davenport, az Európai Unió küldöttségének szerbiai vezetője lenyűgözőnek nevezte azt, ahogyan az ország a menekülteknek bánik, és bejelentette, hogy Belgrád nagyobb pénzügyi segítséget fog kapni az uniótól, méghozzá a Vöröskereszten keresztül.

– Lenyűgözően kezeli a helyzetet a Vöröskereszt. Az Európai Bizottság a múlt héten 150 ezer eurót különített el Szerbia és a régióban érintett országok megsegítésére, és a héten további másfél millió eurót különítünk el majd erre – részletezte Davenport.

Az EU küldöttségének szerbiai vezetője ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Brüsszel szakszerűen szeretné felbecsülni az igények mértékét, ezért az érintett országok kormányaival és a migránsokkal foglalkozó civil szervezetekkel is konzultálnak.

– Aleksandar Vučić szerb kormányfő a napokban megjegyezte, hogy további két befogadó központot terveznek létesíteni az országban. Készek vagyunk segíteni ebben – fogalmazott a diplomata.

96 MIGRÁNS UTAZOTT HAMIS OKMÁNNYAL

A szerb rendőrség pénteken este két magánbuszban 96, hamis iratokkal utazó migránst talált, számolt be szombaton Nebojša Stefanović belügyminiszter. Az egyik autóbuszt, amelyben 84, hamis iratokkal rendelkező migráns utazott, a Nais fizetőkapunál tartóztatták fel a rendőrök, a másikat pedig a vranjei ellenőrzőponton állították le, ebben a járműben 61 migráns utazott, közülük 12-nél hamis iratok voltak. A menekülteket az idegenrendészetnek, a magánszállítók tulajdonában levő járműveket pedig a gazdasági bűnügyekben eljáró osztálynak adták át Nišben és Vranjében. A rendőrség bűnvádi feljelentést nyújtott be ismeretlen elkövető ellen, és dolgozik az esetek felderítésén.

– Ez a bizonyítéka annak, hogy az állam folytatja a küzdelmet a menekültcsempészet ellen, valamint hogy komolyan és felelősségteljesen viszonyul a problémához – érvelt a belügyminiszter.

Nem járnak a vonatok Röszke és Horgos között

A vonatközlekedés biztonságáért határozatlan ideig szünetelteti a vasúti forgalmat a Röszke–Horgos-szakaszon péntek délutántól a MÁV-Start, írja az MTI. A vasúttársaság közleményében azt írta: a Szeged és Horgos között közlekedő napi két vonatpár csak Röszkéig jár, és onnan visszafordul. A szerb vasúttársaságot is értesítették a döntésről – tették hozzá.

Az Origo hírportál a Vasutasok Szakszervezetének közlésére hivatkozva pénteken azt írta: az intézkedésre a biztonság miatt volt szükség, mert nemrég menekültek dobálták meg a szerelvényeket. Az esetnél nem sérült meg senki, de a szakszervezet szerint ez „csak a jó szerencsén múlott”. A MÁV-Start vezérigazgatójának címzett levelükben azt írták: a menekülteket zavarja, hogy haladásukat akadályozzák a vonatok.

A szabadkai vasútállomáson is közzétették, hogy a továbbiakig nem közlekedik vonat Szegedre.

Stefanović elutasította és teljesen pontatlannak minősítette azokat az állításokat, amelyek szerint nagyszámú menekültet telepítenek Szerbiába.

– Január elseje óta több mint 100 ezer migráns utazott át Szerbián. A területünkre belépő migránsok szinte mindegyike 48 órán belül elhagyta az országot, és átlagosan 400–450 személy tartózkodik a menekültközpontokban, de ők is csak rövidebb ideig – mutatott rá a miniszter, aki szerint az országon áthaladó migránsok 95 százaléka háborús területekről indult útnak. Hozzátette, Szerbia a törvényekkel és a legmagasabb nemzetközi normákkal összhangban gondoskodik a biztonságról és az alapvető emberi szükségletek biztosításáról, tiszteletben tartva a szabad mozgáshoz való jogukat és a menedékkérelem igénylésére irányuló szándékukat.

Az ország területén lévő migránsokkal kapcsolatban kijelentette, hogy a hatóságok a szerbiai polgárok érdekében megkezdték a migránsok nyilvántartásba vételét.

– Ujjlenyomatot veszünk tőlük, fényképet készítünk róluk, és felvesszük a személyes adataikat – mondta Stefanović.

A miniszter végezetül kijelentette, hogy a szerbiai polgárok érdekében a rendőrség, a Biztonsági és Információs Ügynökség (BIA) és a katonai szervezetek figyelemmel kísérik a migránsok Szerbiába való belépését, valamint az országon keresztül történő mozgásukat.